Dieselgate: Mercedes va plăti două miliarde de dolari pentru a evita o acțiune în justiție, în SUA
18.08.2020
        
Distribuie acest articol!   

Daimler a ajuns la un acord de principiu cu autoritățile din SUA, în baza căruia a acceptat să plătească 2,2 miliarde de dolari (1,86 miliarde de euro), în contul pretențiilor civile și de mediu legate de scandalul Dieselgate. După cum se știe, Mercedes a fost acuzată, la fel ca Volkswagen, de trucarea emisiilor poluante ale motoarelor diesel, cu scopul de a trece testele de omologare.

Nu este prima amendă plătită de colosul german în cadrul acestui scandal, însă este o soluție de preferat, pentru a evita urmările mult mai dezastruoase, cel puțin din punct de vedere financiar, al unor dispute în justiție. La fel a procedat și Volkswagen, cu câteva luni în urmă, încheind un acord în Germania, pentru a scăpa de un proces care ar fi putut costa mult mai mult.

De această dată Mercedes a încheiat un acord în valoare de aproape două miliarde de euro în Statele Unite, o parte din sumă urmând să fie plătită autorităților americane. Astfel, Mercedes evită un proces complicat, într-o țară în care grupul german este acuzat, la fel ca Volkswagen, că a trucat emisiile motoarelor diesel, pentru a trece testele de omologare.

Această înșelătorie privind emisiile poluante a determinat o mulțime de avocați americani să strângă mii de dosare ale clienților care speră să obțină compensații sau, în unele cazuri, chiar rambursarea automobilului achiziționat. Ceea ce nu se va întâmpla în Europa, unde Volkswagen, în special, a plătit compensații unor clienți germani, într-o manieră direcționată, fără rambursarea automobilului.

Distribuie acest articol!