Dakar 2021: Peterhansel scrie istorie
18.01.2021
        
Distribuie acest articol!   

Cel mai cunoscut rally-raid la nivel mondial, Raliul Dakar, a ajuns anul acesta la cea de-a 43-a ediție. Desfășurat pe durata a 14 zile (3-15 ianuarie), maratonul a fost găzduit pentru a doua oară consecutiv de Arabia Saudită.

Traseul a trebuit modificat din cauza pandemiei Covid-19, fiind restrâns doar pe teritoriul Arabiei Sudite. Astfel, anul acesta a fost ceva mai lent, dar mai variat și mai tehnic. A măsurat 7.500 km, din care peste 4.700 km pe probe speciale, cu startul la Jeddah şi sosirea la Sakaka. A avut un prolog, 12 etape (dintre care două etape în buclă) și o etapă maraton. La start s-au prezentat 555 de concurenţi şi 321 de vehicule.

Team-ul Mini a reușit să reediteze victoria de anul trecut, învingătorii din 2021 fiind francezii Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger. Peterhansel reușește astfel un record de 14 victorii la Dakar, cea de anul acesta – realizată la trei decenii de la primul succes – fiind a opta la categoria auto și a treia sub culorile Mini. Constructorul britanic are acum în palmares șase trofee la Dakar.

Deși a câștigat o singură etapă, Peterhansel a fost constant și a reușit să-și conserve avantajul față de cel de-al doilea clasat, qatarezul Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo Racing), care a făcut echipă cu francezul Mathieu Baumel. Locul al treilea a fost ocupat de un alt echipaj Mini, câștigătorii de anul trecut, spaniolii Carlos Sainz – Lucas Cruz.

Printre abandonurile de marcă de anul acesta s-a numărat și cel al multipului campion mondial de raliuri Sebastien Loeb, după ce a făcut două pene în etapa a opta. Este al treilea abandon la Dakar, după cele din 2016 şi 2018. Francezul a încheiat competiția pe locul 2 în 2017 şi pe 3 în 2019.

Singurul echipaj românesc prezent anul acesta la secțiunea auto a fost format din Claudiu Barbu și Marius Lupu (Transcarpatic Rally Team), la clasa SSV (special service vehicle), pe un Polaris RZR 1000 Turbo S, la clasa T4.1 Turbo. Din păcate, cei doi nu au mai putut lua startul în a șaptea etapă a competiției, din motive tehnice, după cum a informat Federația Română de Automobilism Sportiv.

Secţiunea moto a fost câștigată de argentinianul Kevin Benavides (Honda), care a terminat cu doar 4 minute și 56 de secunde în fața câștigătorului de anul trecut, americanul Ricky Brabec (Honda). Podiumul a fost completat de britanicul Sam Sunderland (KTM).

România a fost reprezentată la secțiunea moto de Emanuel Gyenes, care a luat startul pentru a 11-a oară la Dakar. Many s-a clasat pe locul al 23-lea la general și pe 2 la clasa Malle Moto (fără asistență tehnică). Un rezultat excelent, mai ales având în vedere fractura de picior suferită în vara anului trecut!

La clasa camioane, podiumul a fost monopolizat de cei de la Kamaz Master, prima poziție fiind ocupată de echipajul Dmitry Sotnikov – Ruslan Akhadeev – Ilgiz Akhmetzianov.

Din nefericire, și ediția de anul acesta a fost îndoliată, în urma accidentului mortal suferit de motociclistul amator francez Pierre Cherpin, pe parcursul etapei cu numărul 7.

Foto: Red Bull Content Pool

Distribuie acest articol!