Jaguar va produce exclusiv modele electrice, începând din 2025
19.02.2021
        
Distribuie acest articol!   

Jaguar se va transforma într-un producător de automobile exclusiv electrice, începând din 2025. La rândul său, Land Rover va avea în următorii ani șase modele electrice, primul fiind prevăzut să apară în 2024.

La cinci luni de la instalarea în fruntea grupului Jaguar Land Rover (JLR), Thierry Bollore a prezentat planul de relansare, denumit ”Reimagine”, care se vrea a fi ”reinventarea luxului modern, durabil”. Cea mai importantă schimbare pe care o va aduce acest plan este decizia de a face din Jaguar un producător exclusiv de automobile 100% electrice.

Decizia nu este doar radicală, ci și rapidă: transformarea ar urma să se producă până în anul 2025! În prezent, Jaguar are un singur model electric, SUV-ul I-Pace. Thierry Bollore nu a intrat deocamdată în detalii referitoare la noua gamă, rezumându-se la a spune că va fi ”un nou portofoliu de modele, spectaculoase ca frumusețe și design și în avangarda tehnologiilor de generație nouă”.

Deocamdată singurul anunț concret referitor la noile modele este… renunțarea la introducerea unui înlocuitor pentru XJ! O decizie surprinzătoare, având în vedere că dezvoltarea noii generații, inclusiv cu propulsie electrică, se afla într-un stadiu avansat.

La rândul său, Land Rover va lansa în următorii cinci ani nu mai puțin de șase modele 100% electrice. În acest caz transformarea nu va fi la fel de radicală ca la Jaguar, având în vedere că Land Rover vizează ca doar 60% din vânzări să fie modele electrice, în 2030.

Viitoarele modele Land Rover vor folosi două platforme: MLA (Modular Longitudinal Architecture), cu motoare termice electrificate, respectiv EMA (Electric Modular Architecture), pentru cele full electrice. Grupul a mai anunțat că are în lucru și soluția de motorizare cu pile de combustie.

JLR va investi aproape trei miliarde de euro anual în tehnologii de electrificare și dezvoltarea serviciilor de conectivitate. În acest sens și-a dezvoltat colaborarea și partajarea de informații cu celelalte entități ale grupului indian Tata, din care face parte începând din 2008.

Deși în prezent traversează o perioadă nu tocmai bună, obiectivul JLR este de a deveni unul dintre cei mai rentabili constructori de automobile de lux, la nivel mondial.

Distribuie acest articol!