Formula 1, Italia: Dublă McLaren, favorizată de abandonul favoriților
12.09.2021
        
Distribuie acest articol!   

Marele Premiu al Italiei a fost a doua cursă din istoria Formulei 1 în care ordinea pe grila de start a fost stabilită în urma unei curse-sprint (100 km).

La capătul celor 18 tururi de sâmbătă, Valtteri Bottas (Mercedes) a trecut primul linia de sosire, însă finlandezul avea să ocupe la start ultima poziţie a grilei, fiind penalizat pentru schimbarea motorului. Astfel, Max Verstappen (Red Bull) a plecat din pole position, olandezul fiind urmat pe grilă, în această ordine, de Daniel Ricciardo (McLaren), Lando Norris (McLaren) și Lewis Hamilton (Mercedes).

Punctul culminant în Marele Premiu al Italiei, cursă contând ca a 14-a etapă a sezonului 2021 din Campionatului Mondial de Formula 1, s-a consumat în turul 26 (din 53), atunci când duelul Verestappen – Hamilton s-a soldat cu o coliziune, care a provocat abandonul celor doi.

Sistemul Halo l-a salvat de britanic de o accidentare gravă, având în vedere că monopostul lui Verstappen a ajuns peste al său, cu partea din spate deasupra capului pilotului britanic. Oficialii cursei au anunțat că incidentul va fi analizat după cursă.

În absența favoriților, piloții McLaren au preluat inițiativa, pentru o dublă cu Ricciardo în postura de învingător. Sergio Perez (Red Bull) a terminat la treilea, la capătul unui duel cu Bottas, însă s-a văzut retrogradat în urma unei penalizări cu 5 secunde. Astfel, pe a treia treaptă a podiumului a urcat Valtteri Bottas, care a recuperat spectaculos, după ce plecase în cursă de pe ultima poziție a grilei.

Clasament piloți: 1. Max Verstappen 226,5 p., 2. Lewis Hamilton 221,5 p., 3. Valtteri Bottas 141 p.
Clasament constructori: 1. Mercedes 362,5 p., 2. Red Bull Honda 344,5 p., 3. McLaren Mercedes 215 p.

Următoarea cursă se va disputa în Rusia, la Soci, pe 26 septembrie.

Distribuie acest articol!