Formula 1, Rusia: Ploaia a fost de partea lui Hamilton, pentru victoria cu numărul 100
26.09.2021
        
Distribuie acest articol!   

Cu opt curse rămase de disputat, cel mai disputat sezon de Formula 1 din ultimii ani a intrat pe ultima linie dreaptă. Lupta pentru supremație este însă departe de a fi tranșată, atât la piloți, cât și la constructori.

Înaintea cursei de astăzi, din Rusia, diferența dintre liderul la zi, Max Verstappen (Red Bull), și campionul en titre, Lewis Hamilton (Mercedes), era de doar doar 5 puncte.

În urma acroșajului din cursa precedentă, olandezul a fost penalizat cu trei poziții pe grila de start de la Soci, însă a luat startul din coada plutonului din cauza înlocuirii motorului său, având depășită limita permisă pe un sezon. Într-o situație similară s-a aflat și Charles Leclerc (Ferrari), iar Valtteri Bottas (Mercedes) a schimbat și el unitatea de putere, însă mai mult strategic, pentru a-l încurca pe Verstappen.

Pe o pistă umezită de ploaie, Lando Norris (McLaren) a fost cel mai rapid în calificări şi a reușit primul său pole position în F1. Prima linie a grilei de start a fost completată de Carlos Sainz Jr. (Ferrari), în timp ce linia a doua a fost ocupată de britanicii George Russell (Williams) şi Lewis Hamilton (Mercedes). Ploaia a a anulat a treia sesiune de antrenamente, iar Hamilton a ratat o clasare mai bună după ce a percutat un parapet.

În cursă, Carlos Sainz jr. (Ferrari) s-a instalat la conducere imediat după start, în timp ce Hamilton a retrogradat pe poziția a șaptea. La rândul său, Verstappen a început cursa de recuperare și a avut o evoluție de zile mari, reușind la final să prindă podiumul.

Lando Norris a revenit în frunte, însă ploaia căzută în ultimele tururi și refuzul său de a schimba pneurile l-au costat victoria și i-au oferit-o pe tavă lui Hamilton, care astfel și-a trecut în cont succesul cu numărul 100 în Marele Circ. Deși a plecat ultimul în cursă, Max Verstappen a reușit un nesperat loc secund, podiumul fiind completat de Sainz, un rezultat excelent pentru Ferrari.

În urma acestei victorii, Hamilton revine în frunte în ierarhia provizorie a piloților, cu un avans de doar două puncte în fața lui Verstappen.

Clasament piloți: 1. Lewis Hamilton 246,5 p., 2. Max Verstappen 244,5 p., 3. Valtteri Bottas 151 p.

Clasament constructori: 1. Mercedes 397,5 p., 2. Red Bull Honda 364,5 p., 3. McLaren Mercedes 234 p.

Următoarea cursă se va disputa în Turcia, pe 10 octombrie.

Distribuie acest articol!