Formula 1, SUA: Verstappen câștigă și își mărește avansul în ierarhia piloților
24.10.2021
        
Distribuie acest articol!   

Cu șase runde înainte de lăsarea cortinei peste sezonul 2021 din Formula 1, cei doi pretendețni la coroana supremă erau despărţiţi de doar 6 puncte în clasament. Max Vertsappen a venit în Texas din postura de lider la zi, olandezul de 24 de ani fiind în căutarea primului său titlu suprem. La rândul său, campionul en tire Lewis Hamilton (36 ani) luptă pentru a opta sa coroană cu lauri, ceea ce l-ar face cel mai titrat pilot din F1, cu un titlu mai mult decât Michael Schumacher.

Weekend-ul de cursă de la Austin a început cu un incident între cei doi, în care olandezul l-a făcut ”idiot” pe Hamilton prin transmisiunea radio și i-a făcut semne obscene acestuia, după ce britanicul l-a jenat în timpul antrenamentelor.

​Max Verstappen a fost magistral în calificări, obținând al nouălea pole position din acest sezon. Al doilea pe grila de start a fost Lewis Hamilton, urmat de coechipierul lui Verstappen de la Red Bull, Sergio Perez. Următoarele locuri pe grilă au revenit piloților de la Ferrari, Leclerc și Sainz.

Al doilea pilot Mercedes, Valtteri Bottas, a fost penalizat cinci locuri pe grila de start, până pe locul 9, după o schimbare de motor. De asemenea, Sebastian Vettel (Aston Martin), Fernando Alonso (Alpine) şi George Russell (Williams) au luat startul din spatele grilei, din cauza schimbării unor componente de la Power Unit.

Verstappen a avut un start mai slab în cursa de la Austin, fiind depășit relativ ușor de Hamilton, însă și-a recâștigat poziția de lider grație unei strategii mai bune în privința intrării la boxe, la primul schimb de pneuri.

Avantajul lui Verstappen s-a menținut și după cea de-a doua trecere pe la boxe. Pe final, Hamilton a fost mai rapid și a pus presiune pe olandez, duelul celor doi atingând cote maxime în ultimul tur, când diferența a scăzut sub o secundă.

Max a rezistat în frunte și și-a trecut în cont prima sa victorie pe Circuit of The Americas. Perez a completat podiumul aducând puncte importante pentru Red Bull, în duelul cu Mercedes pentru titlul constructorilor.

Avansul lui Max Verstappen în clasamentul piloților s-a mărit grație acestui succes, însă deznodământul în lupta pentru titlul piloților, dintre el și Lewis Hamilton, îl vom afla pe parcursul următoarelor cinci curse, câte au mai rămas de disputat din actualul sezon. Așadar, spectacolul continuă în stagiunea 2021 din Formula 1!

Clasament general piloți: 1. Max Verstappen 287,5 p., 2. Lewis Hamilton 275,5 p., 3. Valtteri Bottas 185 p.

Clasament general constructori: 1. Mercedes 460,5 p.,  2. Red Bull Racing Honda 437,5 p., 3. McLaren Mercedes 254 p.

Următoarea cursă se dispută pe 7 noiembrie, în Mexic.

Distribuie acest articol!