Formula 1, Arabia Saudită: Hamilton câștigă o cursă nebună și îl egalează pe Verstappen, însă deznodământul îl vom afla abia peste o săptămână!
05.12.2021
        
Distribuie acest articol!   

Penultima cursă a sezonului 2021 din F1 a fost una plină de dramatism. Duelul celor doi pretendenți la titlul suprem al piloților, Max Verstappen și Lewis Hamilton, s-a derulat la cote înalte încă din calificări și a culminat cu o serie de incidente controversate, petrecute în cursă.

Hamilton (Mercedes) a avut cel mai bun timp în sesiunea de calificări și a plecat în cursă din pole-position. Verstappen (Red Bull) a fost foarte aproape de pole, însă a avut o mică greșeală în ultimul tur cronometrat, lovind glisiera cu spatele mașinii, ceea ce i-a năruit șansele la pole.

​Britanicul a fost urmat pe prima linie a grilei de start de colegul său de la Mercedes, Valtteri Bottas, în timp ce Max Verstappen a plecat de pe poziția a treia.

După un start liniștit, primul incident pe circuitul stradal de la Jeddah a intervenit în turul 10, când o ieșire în decor a lui Mick Schumacher a dus la oprirea cursei. Cum Hamilton a intrat la schimbul de pneuri pe steag galben, iar Verstappen a schimbat după arborarea steagului roșu, la reluare olandezul a plecat de pe primul loc.

Însă o serie de incidente petrecute în primele viraje de după al doilea start au determinat oprirea cursei pentru a doua oară. Înainte de această a doua oprire a cursei, Verstappen fusese depășit de Hamilton, iar olandezul a revenit în frunte scurtcircuitând un viraj. Motiv pentru o nouă controversă, în urma căreia decizia oficialilor a fost ca la reluare Hamilton să plece din fața lui Verstappen.

Nu a fost însă nicio problemă pentru ca Max Verstappen să revină în frunte, imediat după al doilea restart. Punctul culminant s-a consumat în turul 37, când Hamilton era pe punctul de a-l depăși pe rivalul său, însă acesta a frânat, provocând o coliziune. De fapt, Verstappen fusese înștiințat că este obligat să cedeze poziția, detaliu pe care, se pare, nu îl cunoștea și Hamilton! În plus, olandezul primise și o penalizare cu 5 secunde, pentru că își crease un avantaj neregulamentar la un duel cu britanicul. După cursă, oficialii aveau să îi acorde alte zece secunde de penalizare, din cauza acestui incident bizar. Din fericire pentru Max, poziția sa în clasamentul consemnat la finalul cursei nu a avut de suferit de pe urma acestor penalizări.

Prima cursă de Formula 1 găzduită de Arabia Saudită s-a încheiat cu victoria lui Lewis Hamilton, care reușește astfel victoria cu numărul 102 din carieră și îl egalează la puncte pe Verstappen. Pilotul Red Bull rămâne însă pe primul loc, pentru că are cu o victorie mai mult decât Hamilton.

A treia treaptă a podiumului a fost ocupată in extremis de Valtteri Bottas, care l-a depășit pe Esteban Ocon (Alpine) chiar pe linia de finish. Și astfel, în duelul pentru titlul mondial al constructorilor, balanța a fost înclinată consistent în favoarea celor de la Mercedes.

Cât despre duelul piloților, deznodământul a fost amânat pentru ultima rundă a sezonului. Prin urmare, numele campionului 2021 îl vom afla la finele cursei de săptămâna viitoare, de la Abu Dhabi.

Clasament general piloți: 1. Max Verstappen 369,5 p., 2. Lewis Hamilton 369,5 p., 3. Valtteri Bottas 218 p.

Clasament general constructori: 1. Mercedes 587,5 p.,  2. Red Bull Racing Honda 559,5 p., 3. Ferrari 307,5 p.

Ultima cursă a sezonului este programată peste doar o săptămână, pe 12 decembrie, la Abu Dhabi, pe circuitul Yas Marina.

Distribuie acest articol!