Celebrul compozitor Hans Zimmer a colaborat cu BMW, pentru crearea unor sunete specifice modelelor electrice
15.01.2022
        
Distribuie acest articol!   

Progresul în mobilitatea electrică a anunţat o schimbare de paradigmă și în ceea ce priveşte acustica sistemului de propulsie. Spre deosebire de automobilele cu propulsie convenţională, în care procesul de ardere în motor este însoţit de un sunet specific, automobilele electrice funcţionează aproape silenţios.

Atmosfera silențiasă, care pentru unii poate părea un argument forte în favoarea propulsiei electrice, pentru alții poate fi un dezavantaj inacceptabil. Cum din a doua categorie fac parte cu precădere cei care apreciază condusul dinamic, unii producători și-au propus să ofere un fond sonor specific, pentru a crea o experienţă de condus cât mai captivantă.

Absenţa sunetului ia ceva din experienţa de condus, deoarece feedbackul acustic la mişcările acceleraţiei este un element fundamental în experienţa emoţională la bordul unui automobil. Noul context oferă designerilor de sunet o oportunitate extraordinară de a reinventa complet percepţia acustică a unui automobil.

Convinși că oferirea unui pachet sonor configurabil individual este esențial în definirea caracterului unui automobil, cei de la BMW au inițiat o colaborare cu celebrul compozitor de muzică de film şi câştigător al premiului Oscar, Hans Zimmer.

BMW IconicSounds Electric oferă o experienţă construită subtil, bazată pe modul în care omul interacţionează cu automobilul. În timpul dezvoltării proiectului s-a luat în considerare faptul ca acustica să îl ghideze pe conducător, nu să-l copleşească.

BMW IconicSounds Electric va aduce peisaje sonore noi, care vor contribui la experienţa emoţională de condus a unui BMW. Scopul este de a crea un caracter acustic unic al automobilelor electrice. Va fi disponibil pentru prima dată la BMW i4, în prima jumătate a anului 2022, apoi şi pentru BMW iX, în a doua jumătate a anului 2022. Această funcție pot fi activată în automobile echipate corespunzător, prin Remote Software Upgrade.

Universurile sonore create de BMW IconicSounds Electric vor varia în funcţie de selecţia My Modes. Setărilor Personal, Sport şi Efficient deja disponibile în modelele BMW actuale li se alătură acum pentru prima dată noile My Modes Expressive şi Relax, cu pasaje sonore distinctive special adaptate. Totodată, modelele BMW M electrificate vin cu variante BMW IconicSounds Electric dedicate.

Ccolaborarea între BMW Group şi Hans Zimmer este descrisă foarte sugestiv de câtre Renzo Vitale, director sound design la BMW Group: „Creăm sunete care sărbătoresc frumuseţea şi complexitatea automobilelor noastre şi care creează emoție”.

Proiectul BMW IconicSounds Electric se bazează pe o colaborare internaţională amplă, cu înregistrări preluate din studiourile lui Zimmer din Los Angeles şi Londra, laboratorul acustic al BMW din München şi o serie de sesiuni virtuale.

Sursa: comunicat de presă BMW Group România

Distribuie acest articol!