Piața automobilelor electrice second-hand ar putea fi afectată de progresul tehnologic accelerat
06.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

Succesul propusiei electrice este de necontestat. Încet dar sigur, modelele 100% electrice câștigă teren pe toate piețele, fiind tot mai multe și mai evoluate.

Însă odată cu evoluția tehnologică, modelele de astăzi vor deveni învechite. Oare cât de apropiat este acest moment, având în vedere ritmul acestei evoluții?

Mașină electrică are un rol major în procesul decarbonizării sectorului transporturilor, toate mărcile fiind implicate în lansarea de modele BEV (cu baterie). Un fenomen încurajat de autorități, mai ales în Europa, unde sfârșitul vânzărilor de automobile cu motoare termice este fixat pentru anul 2035.

În acest context, producătorii de automobile s-au concentrat pe dezvoltarea propulsiei electrice. În paralel cu numărul în creștere al mașinilor electrice care părăsesc fabricile, mai există un factor care avansează într-un ritm amețitor: evoluția tehnologiilor care pe care se bazează această nouă piață.

Astăzi, majoritatea mașinilor electrice care vin pe piață oferă autonomie cuprinsă între 350 și 600 de kilometri. Unii producători lucrează deja la baterii și modele de automobile mult mai atractive din acest punct de vedere. Pe multe dintre acestea le-am putea vedea pe șosele mult mai devreme decât credem.

Nu mai este un secret pentru nimeni că autonomia este unul dintre cele mai importante criterii, la achiziționarea unei mașini electrice. Iar dacă astăzi ai o mașină cu 400 km autonomie, iar mâine alt model va oferi mai mult de 1.000 km autonomie, nu trebuie să fii un vizionar pentru a ști care dintre ele va avea mai mult succes.

În timp ce unii constructori lucrează la baterii care pot asigura autonomie de peste 1.000 km, alții sunt preocupați să doteze mașinile cu baterii mult mai ușoare. Autonomie tot mai mare, baterii mult mai ușoare și timpi de reîncărcare care continuă să scadă. La asta se rezumă progresul tehnologic în privința automobilelor electrice.

Situația trebuie privită, din nou, din perspectiva cumpărătorilor. Așadar, cum va arăta piața second-hand a modelelor electrice aflate în prezent pe piață? Dacă peste câțiva ani vor exista modele care oferă peste 1.000 km autonomie, oare vor există doritori de mașini second-hand cu autonomie sub 400 km?

Modelele electrice din prezent ar putea suferi o cădere severă a prețului de revânzare sau chiar ar putea rămâne nevândute. Practic, la momentul actual nimeni nu poate spune cum va evolua piața, pe măsură ce tehnologia progresează într-un ritm susținut.

În fața acestei necunoscute majore, oare nu ar fi mai înțelept să așteptăm până când acest ritm al dezvoltării se mai calmează? O așteptare care ar putea dura cel mult până la data fatidică a interzicerii vânzării de mașini termice în Europa – anul 2035.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!