Până la finele deceniului, mașinile electrice vor domina piața europeană
04.07.2024
        
Distribuie acest articol!   

Foarte curând, vânzările de automobile electrice le vor depăși pe cele ale modelelor termice (diesel și pe benzină), în Europa. Această tranziție va marca o etapă majoră în istoria automobilului, datorită evoluțiilor tehnologice și a politicilor riguroase de mediu.

Potrivit unui raport Dataforce, cota de piață a mașinilor electrice în Europa va crește semnificativ până la sfârșitul deceniului actual.

În 2024, mașinile electrice vor reprezenta 23% din vânzările de automobile. Se așteaptă ca această proporție să crească la 48% în 2029. În același timp, ponderea celor termice va scădea de la 64% în 2023, pentru a ajunge la doar 34% în 2029.

Această dinamică este atribuită mai multor factori, inclusiv reglementări mai stricte privind emisiile și lansarea unor modele de mașini electrice mai accesibile. În plus, progresele tehnologice, în privința autonomiei și vitezei de încărcare vor face mașinile electrice mai atractive pentru clienți.

Cu toate acestea, tranziția la electromobilitate nu va fi lipsită de provocări. În 2024, cererea de mașini electrice înregistrează o scădere temporară, din cauza eliminării subvențiilor din Germania, cea mai mare piață din Europa.

Acest aspect va influența negativ vânzările în toată Europa. Pentru a depăși astfel de obstacole și a trece cu succes la mobilitatea electrică, țările membre ale Uniunii Europene trebuie să accelereze dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare.

Pentru ca tranziția la propulsia electrică să aibă succes, este crucială o infrastructură de încărcare adecvată. Acest punct de vedere este împărtășit de Sigrid de Vries, director general al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Ea subliniază necesitatea de a investi masiv în stațiile publice de încărcare: „Este nevoie urgentă de a crește investițiile în infrastructura de încărcare, dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice”.

Disponibilitatea unei infrastructuri de încărcare extinse și fiabile este esențială pentru a încuraja adoptarea în masă a vehiculelor electrice.

În concluzie, deși tranziția la mobilitatea electrică este plină de provocări, prognozele arată un viitor promițător pentru mașinile electrice în Europa. Grație investițiilor continue în tehnologie și infrastructură și voinței politice puternice, vehiculele electrice sunt pe cale să domine piața europeană de automobile până la finele deceniului.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!