Formula 1, Imola: Max, la maximum!
24.04.2022
        
Distribuie acest articol!   

Marele Circ a continuat în acest weekend cu a patra rundă a sezonului 2022, programată la Imola și contând în calendar drept Marele Premiu al Regiunii Emilia-Romagna. Protagoniștii duelului de la vârf au fost și de această dată cei de la Ferrari și Red Bull, în vreme ce Mercedes continuă să traverseze o perioadă nefastă, cu rezultate sub așteptări.

În calificările de vineri, multiplul campion mondial Lewis Hamilton s-a clasat abia al 13-lea, în spatele coechipierului său George Russell, care a fost al 11-lea. A fost pentru prima oară, din 2012 și până acum, când team-ul Mercedes nu a avut niciun pilot în ultima secțiune (Q3) a calificărilor!

Max Verstappen (Red Bull) a fost cel mai rapid vineri, norocul fiind de partea sa, pe parcursul unei sesiuni marcate de vremea ploioasă. Astfel, el a pornit de pe prima poziţie a grilei în cursa sprint de sâmbătă, urmat pe grilă de Charles Leclerc (Ferrari) și Lando Norris (McLaren).

Verstappen s-a impus și sâmbătă, în cursa de sprint, desfășurată pe pistă uscată. Leclerc a reușit să treacă în față la start și să conducă majoritatea cursei, dar campionul en titre a profitat de faptul că pneurile față ale monegascului au cedat pe final. Astfel, ordinea stabilită sâmbătă, pentru primele două locuri ale grilei de start de duminică, a fost Max Verstappen, Charles Leclerc, Sergio Perez (Red Bull), Carlos Sainz (Ferrari).

Cât despre piloții Mercedes, rezultatele lor au fost la fel de modeste și sâmbătă: locul 11 pentru George Russell și 14 pentru Lewis Hamilton.

Max Verstappen a avut un weekend perfect în Italia, reușind să se impună de o manieră categorică duminică, în cursă, pentru cea de-a 22-a victorie din carieră. Olandezul a stabilit și cel mai rapid tur, reușind astfel să obțină maximum de puncte din acest grand prix, acesta fiind al doilea său Grand Slam.

Sergio Perez l-a secondat magistral și a rezistat cu brio presiunilor venite din partea lui Leclerc. Red Bull bifează astfel o dublă la Imola, cu care trece în fața lui Mercedes, în clasamentul constructorilor.

Pentru Ferrari a fost o cursă de coșmar, departe de așteptările tuturor, mai ales că a evoluat pe propriul teren. Mai întâi a fost abandonul lui Sainz, după un acroșaj cu Ricciardo, în debutul cursei. Apoi se părea că Leclerc va obține un loc 3 ”de consolare”, însă o greșeală a acestuia, comisă aproape de final, l-a retrogradat până pe 6 și i-a oferit cadou lui Lando Norris un nesperat loc pe podium.

George Russell a salvat in extremis onoarea celor de la Mercedes cu acest loc 4, deși pe final s-a aflat sub incredibila presiune a ex-pilotului Mercedes, Valtteri Bottas, acum aflat sub culorile mult mai modestei echipe Alfa Romeo.

Celălalt pilot Mercedes, septuplul campion mondial Lewis Hamilton, a fost mereu cu mult în spatele mai tânărului său coechipier și pur și simplu s-a zbătut în mediocritate, pentru ca finalul de cursă să îl găsească pe un stânjenitor loc 13 și cu mai bine de un tur în spatele lui Verstappen!

Următoarea cursă este programată pe 8 mai, în Statele Unite, la Miami.

Clasament piloți: 1. Charles Leclerc 86 p., 2. Max Verstappen 59 p., 3. Sergio Perez 54 p.
Clasament constructori: 1. Ferrari 124 p., 2. Red Bull 113 p., 3. Mercedes 77 p.

Distribuie acest articol!