Le Mans 2022: Un nou triumf Toyota!
12.06.2022
        
Distribuie acest articol!   

Ediția 2022 a celei mai cunoscute curse automobilistice de anduranță, cea de 24 de ore de la Le Mans, s-a disputat în acest weekend. În total, 62 de mașini au fost înscrise la startul competiției găzduite de circuitul de la Sarthe.

A fost o ediție de tranziție, de la cea fără spectatori de anul trecut, din cauza pandemiei, la cea de anul viitor, în care va fi sărbătorit centenarul competiției.

Din păcate, cea mai puternică clasă, Hypercar, a aliniat la start doar cinci mașini. Și din acest punct de vedere, Le Mans 2022 a fost o ediție de tranziție, având în vedere că schimbarea regulamentului a declanșat o adevărată emulație în rândul constructorilor, care și-au anunțat revenirea în anii următori, într-un număr nesperat de mare.

Marea vedetă a fost, și de această dată, echipa Toyota Gazoo Racing. După ce au rupt ghinionul care i-a urmărit ani la rând, niponii s-au impus aici în ultimele patru ediții și plecau ca favoriți și de această dată.

Prima șansă a avut-o echipajul de pe Toyota cu numărul de concurs 7, format din britanicul Mike Conway, japonezul Kamui Kobayashi și argentinianul José Maria Lopez, care a câștigat anul trecut. Celălalt hypercar Toyota, cel cu numărul 8, a fost pilotat de elvețianul Sébastien Buemi, neozeelandezul Brendon Hartley și japonezul Rio Hirakawa. Pe pistă, însă, șansele au fost de data aceasta de partea echipajului Toyota #8.

În mod surprinzător, Toyota nu conducea în clasamentul constructorilor, înaintea acestei curse. Lider la clasa Hypercar era echipa franceză Alpine, în principal datorită victoriei în cursa de 1000 de mile de la Sebring (SUA).

Din păcate pentru ei, cei de la Alpine au avut o cursă de coșmar anul acesta la Le Mans și nu au contat niciun moment în lupta pentru podiumul categoriei.

Nici cea de-a treia echipă înscrisă la Hypercar, Glickenhaus, nu a putut ține ritmul cu Toyota și a trebuit să se limiteze la o evoluție cât mai rezonabilă. Chiar și așa, este de admirat rezultatul team-ului condus de regizorul și producătorul newyorkez James Glickenhaus, aflat abia la a doua participare la Le Mans.

REZULTATE Le Mans 2022
Podium general

1. Toyota Gazoo Racing (#8, Toyota GR010 Hybrid, Buemi / Hartley / Hirakawa)
2. Toyota Gazoo Racing (#7, Toyota GR010 Hybrid, Conway / Kobayashi / Lopez)
3. Glickenhaus Racing (#709, Glickenhaus 007 LMH, Briscoe / Westbrook / Mailleux)
Câștigători pe categorii
Hypercar:
Toyota Gazoo Racing (#8, Toyota GR010 Hybrid, Buemi / Hartley / Hirakawa)
LMP2: Jota (#38, Oreca 07 – Gibson, Gonzales / Felix Da Costa / Stevens)
LMGTE Pro: Porsche GT Team (#91, Porsche 911 RSR – 19, Bruni / Lietz / Makowiecki)
LMGTE Am: TF Sport (#33, Aston Martin Vantage AMR, Keating / Chaves / Sorensen)

Distribuie acest articol!