Formula 1, Marea Britanie: Prima victorie pentru Carlos Sainz jr.
03.07.2022
        
Distribuie acest articol!   

Ne apropiem de mijlocul sezonului în Formula 1, acest weekend programând a zecea cursă de anul acesta. Marele Premiu al Marii Britanii s-a disputat pe unul dintre circuitele clasice din F1, Silverstone.

Perofromerul calificărilor a fost pilotul Carlos Sainz jr., de la Ferrari, care a obținut primul pole-position din carieră. O perfromanță atinsă la 27 de ani și la a 150-a cursă din carieră.

Spaniolul a fost urmat, pe prima linie a grilei de start, de liderul la zi din campionat, olandezul Max Verstappen (Red Bull). A doua linie a grilei a fost ocupată de celălalt pilot Ferrari, Charles Leclerc, respectiv al doilea pilot de la Red Bull, Sergio Perez.

Aflat într-o oarecare revenire de formă, Lewis Hamilton (Mercedes) a plecat de pe locul pe cinci, iar Lando Norris (McLaren) a completat a treia linie a grilei.

Piloții Ferrari au început cursa cu stângul, fiecare retrogradând o poziție la start. Însă cursa a fost oprită după primele viraje, din cauza unui incident major, în care au fost implicați mai mulți piloți. Cel mai afectat a fost Zhou Guanyu (Alfa Romeo), care a avut o ieșire violentă în decor, din fericire fără urmări grave pentru pilot.

Pentru că steagul roșu a intervenit după nici un tur parcurs, al doilea strat s-a dat cu piloții în reveniți în pozițiile inițiale. De data aceasta nu au mai fost modificări de poziții în privința primilor patru piloți.

Doar zece tururi a condus Sainz, pentru că o eroare de pilotaj a spaniolului i-a oferit ocazia lui Verstappen să preia conducerea. Nu pentru mult timp însă, pentru că o pană l-a obligat pe Verstappen să intre la boxe. Olandezul le-a permis astfel celor de la Ferrari să treacă în față cum ambii piloți și a ieșit definitiv din lupta pentru victorie în această cursă.

Ajuns pe poziția a treia, Hamilton a încercat să profite de duelul fratricid al celor de la Ferrari. Scuderia a reacționat cu un ordin de echipă – cam tardiv – prin care a mizat pe Leclerc, care era evident mai rapid decât coechipierul său.

Hamilton a avut o șansă mare de partea sa prin intrarea safety car-ului pe circuit, cu zece tururi înainte de final. Asta în timp ce, în față, Sainz a trecut de Leclerc, avantajat de pneurile mai aderente.

Finalul a fost incandescent, cu Sainz distanțat și un duel de zile mari dus în spatele său, în trei, între Leclerc, Hamilton și Perez. Sainz a reușit prima sa victorie în F1, una destul de stranie, dat fiind că a fost vădit avantajată de strategia discutabilă a echipei. Perez și Hamilton au urcat pe podium după o luptă de zile mari, în timp ce Leclerc a fost marele perdant…

Clasament piloți: 1. Max Verstappen 181 p., 2. Sergio Perez 147 p., 3. Charles Leclerc 138 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull 328 p., 2. Ferrari 265 p., 3. Mercedes 204 p.

Următoarea cursă este programată peste doar o săptămână, pe 10 iulie, la Spielberg, în Austria.

Distribuie acest articol!