ByKolles Racing readuce în actualitate un nume de legendă: Vanwall
18.09.2022
        
Distribuie acest articol!   

Probabil că sunt destul de mulți cei care și-ar dori să conducă un automobil de curse pe drumurile publice. Așa se explică nenumăratele inițiative de lansare a unor modele „street legal”, cum este și cel despre care relatăm aici.

Proiectul aparține celor de la ByKolles Racing, un nume cu rezonanță în motorsport, la cel mai înalt nivel. Iar ambițiile sunt foarte mari: lansarea unui hypercar „street legal” și cu un nume de legendă: Vanwall.

ByKolles Racing este o companie germană fondată de Romulus Kolles și fiul său, Colin Kolles. Puțini știu că cei doi sunt români, originari din Timișoara. Numele lui Colin Kolles este de fapt Călin Colesnic. Născut la 13 decembrie 1967, acesta este de profesie medic stomatolog.

Colin Kolles și-a clădit renumele ca manager la o serie de echipe în campionate puternice – Formula 3, DTM, anduranță și chiar Formula 1. În ultimii ani, ByKolles Racing a activat cu precădere în zona curselor de anduranță.

Așa se explică și canalizarea efortului creativ, în paralel cu activitatea competițională, spre lansarea unui prototip derivat din monopostul creat conform prescripțiior regulamentare din Campionatul Mondial de Anduranță (FIA WEC).

Zilele trecute, ByKolles Racing a publicat pe Twitter două imagini cu un prim exemplar Vanwall Vandervell 1000 scos la teste.

Pentru cei inițiați, cu siguranță că numele Vanwall are o rezonanță aparte. În anii 1950, team-ul britanic cu acest nume a concurat în Formula 1, însă fără să exceleze. Totuși, echipa a adunat nouă victorii și a fost campioană mondială la constructori în 1958, primul an când s-a acordat acest titlu.

1958 a fost, de altfel, sezonul de apogeu pentru echipa fondată de Tony Vandervell, în 1954. Apoi mașinile Vanwall au mai luat startul la câteva curse, până prin 1961, după care numele, practic, a dispărut.

Iată că acum, la atâtea decenii distanță de la dispariția team-ului Vanwall, cei de la ByKolles sunt pe care să readucă la viață acest nume, prin angajarea unui hypercar în competițiile de anduranță. Pe 2 aprilie 2022, ByKolles a prezentat oficial Hypercar-ul Vanwall Le Mans, cu care se pregătește să își facă (re)intrarea în Campionatul Mondial de Anduranță FIA, din sezonul 2023.

Iar în paralel cu pregătirile pentru WEC, ByKolles lucrează intens și la un hypercar „street legal”, botezat Vanwall Vandervell 1000. Așadar, un proiect foarte spectaculos, dezvoltat în paralel, pe două direcții. Să sperăm că vom avea motive să revenim cât de curând și cu alte vești pe această temă!

Foto: Twitter.com/ByKOLLES

Distribuie acest articol!