Formula 1, Japonia: Max Verstappen, pentru a doua oară campion mondial!
09.10.2022
        
Distribuie acest articol!   

Marele Premiu al Japoniei a fost încă o cursă influențată de ploaie, însă chiar dacă s-a desfășurat într-o variantă ”prescurtată”, i-a adus lui Verstappen punctele necesare pentru a intra în posesia celui de-al doilea titlu suprem.

Verstappen a fost cel mai rapid în calificări, obținând un nou pole position. El a fost urmat de piloții Ferrari, Charles Leclerc completând prima linie de grilei de start.

Ploaia a afectat foarte mult cursa, astfel că după doar trei tururi de la start, oficialii au fost nevoiți să arboreze steagul roșu. Marele perdant al începutului de cursă a fost Carlos Sainz (Ferrari), nevoit să abandoneze în urma unei ieșiri în decor.

După o pauză îndelungată, dictată de condițiile meteo destul de severe, cursa s-a reluat pentru circa 40 de minute, timpul rămas până la limita de trei ore impusă de regulament în astfel de situații.

Verstappen a fost lider necontestat și s-a impus din nou fără mari emoții. A fost a 12-a victorie pentru olandez, care, astfel, era la un pas de a-și trece în cont cel de-al doilea titlu mondial.

Mult mai disputată a fost poziția a doua, Charles Leclerc fiind atacat pe final de cel de-al doilea pilot Red Bull, Sergio Perez. Un incident controversat s-a consumat în chiar ultimul tur, atunci când, sub presiunea urmăritorului, Leclerc a scurtcircuitat o șicană.

Monegascul a fost penalizat cu cinci secunde și astfel a fost nevoit să facă rocadă pe podium cu Sergio Perez. Penalizarea a avut însă implicații și pentru titlul mondial la piloți, care îi revine astfel lui Verstappen încă de aici, de la Suzuka.

Clasamente la zi
Piloți:  1. Max Verstappen 366 p., 2. Sergio Perez 253 p., 3. Charles Leclerc 252 p.
Constructori: 1. Red Bull 619 p., 2. Ferrari 454 p., 3. Mercedes 387 p.

Sezonul 2022 mai are de disputat doar patru curse, următoarea fiind programată pe 23 octombrie, în SUA, la Austin.

Distribuie acest articol!