Formula 1, Singapore: Perez, victorios într-o cursă afectată de ploaie
02.10.2022
        
Distribuie acest articol!   

Charles Leclerc (Ferrari) a fost cel mai rapid în calificările Marelui Premiu de Formula 1 din Singapore. El a fost urmat pe grila de start de Sergio Perez (Red Bull) și Lewis Hamilton (Mercedes).

Campionul mondial en tire și liderul la zi al campionatului, olandezul Max Verstappen a avut o evoluție modestă  în calificări, el fiind victima unei erori de strategie care l-a retrogradat până pe locul al optulea la start.

Ploaia a afectat cursa, startul fiind amânat cu mai bine de o oră. Apoi, aderența pneurilor intermediare pe pista udă a fost principala provocare pentru toți piloții, cel puțin în prima jumătate a cursei, mai ales că asfaltul s-a uscat foarte lent.

În timp ce Perez a avut un start perfect, preluând conducerea încă de la primul viraj, Verstappen a avut dificultăți, retrogradând până pe poziția a 12-a.

Pe fondul aderenței scăzute, întrecerea a fost presărată cu numeroase erori de pilotaj și percutări ale glisierelor de securitate. Nici numele mari nu au fost scutite de astfel de situații – Lewis Hamilton a fost nevoit să schimbe partea frontală a mașinii, în urma unui astfel de incident, iar Max Verstappen și-a irosit șansele la un rezultat bun atunci când a exagerat într-un duel cu Lando Norris.

În partea a doua s-a rulat pe slick-uri, însă din cauza ritmului lent de la început și a numeroaselor neutralizări, cursa nu a parcurs distanța totală programată inițial, ci a fost încheiată la expirarea timpului de două ore de la start, așa cum prevede regulamentul în astfel de situații.

Ultima parte a fost marcată de duelul dintre Perez și Leclerc, la capătul căruia mexicanul a reușit să se impună, ba chiar să își mărească avansul. Așadar, o victorie binemeritată pentru pilotul Red Bull, care a controlat cursa de la start la finish. Rezultat relativ mulțumitor și pentru Ferrari, care și-a văzut ambii piloți pe podium.

Următoarea cursă este programată peste doar o săptămână, pe 9 octombrie, în Japonia, la Suzuka.

UPDATE: După cursă, Perez a fost penalizat cu 5 secunde, pentru încălcarea regulamentului referitor la rularea în spatele Safety Car-ului, însă chiar și cu această penalizare el își păstrează victoria în Singapore.

Clasamente la zi
Piloți:  1. Max Verstappen 341 p., 2. Charles Leclerc 237 p., 3. Sergio Perez 235 p.
Constructori: 1. Red Bull 576 p., 2. Ferrari 439 p., 3. Mercedes 373 p.

Știri în context
● Cursa de la Singapore s-a disputat  într-un moment tensionat pentru echipa Red Bull, care ar putea fi sancționată de FIA, dacă se adeveresc zvonurile cum că ar fi depășit bugetul de 145 milioane de dolari, în stagiunea trecută. Se vorbește chiar despre posibilitatea de a-l deposeda pe Max Verstappen de titlul mondial cucerit în 2021! Evident, cele mai vocale echipe sunt Mercedes și Ferrari, care imediat au ieșit la atac pe această temă. FIA își va anunța pozița pe acest subiect miercuri, 5 octombrie.
● Echipa Mercedes a fost amendată cu 25.000 de euro ​​pentru că nu a raportat că Lewis Hamilton pilotează cu un piercing în nas. Hamilton nu a fost sancționat. El a explicat că are acest piercing de ani de zile și că s-a ales cu o infecție când a încercat să îl scoată, iar medicii l-au sfătuit să nu îl scoată pentru moment. De la începutul anului, pilotul britanic a primit scutiri până găsește o soluție.
● Ferrari a încheiat un parteneriat multianual cu compania românească Bitdefender, care devine astfel partenerul global de securitate cibernetică al Scuderiei în Campionatul Mondial de Formula 1, în locul lui Kaspersky. Logo-ul Bitdefender a fost afișat deja în cursa de la Singapore, pe căștile piloților Ferrari, precum și pe monopostul F1-75.


CITEȘTE ȘI…

Distribuie acest articol!