WRC, Noua Zeelandă: Kalle Rovanperä a devenit cel mai tânăr campion mondial de raliuri
03.10.2022
        
Distribuie acest articol!   

Revenit în calendarul WRC după o pauză care data din 2012, Raliul Noii Zeelande, cu celebrele sale probe speciale pe pietriș, a consemnat un moment istoric pentru lumea raliurilor – încoronarea celui mai tânăr campion mondial din istoria competiției.

Cu o evoluție impecabilă pe parcursul celor patru zile de întrecere, Kalle Rovanperä și copilotul său Jonne Halttunen și-au asigurat titlul mondial la raliuri. A fost a șasea victorie pentru Rovanperä, după triumfurile din Suedia, Croația, Portugalia, Kenya și Estonia.

Rovanperä s-a impus cu un avans de 34,6 secunde față de coechipierul său de la Toyota, Sebastien Ogier, în timp ce Ott Tanak (Hyundai), principalul său rival la titlu, a terminat al treilea, la 48,5 secunde.

Astfel, la 22 de ani și o zi, componentul echipei Toyota Gazoo Racing devine cel mai tânăr pilot din istoria acestui sport care câștigă titlul suprem, doborând recordul deținut de Colin McRae, care a devenit campion mondial în 1995, la vârsta de 27 de ani și 89 de zile.

Finlandezul avea nevoie de șapte puncte mai mult decât Ott Tänak, pentru a încheia disputa încă din această rundă a 11-a, disputată la Auckland. Cu un avans considerabil realizat deja de sâmbătă, el a rămas invincibil pe probele programate duminică, atingându-și astfel obiectivul.

Acesta este doar al treilea sezon al lui Rovanperä în WRC. Dar ce sezon! După un început dificil la Raliul Monte-Carlo, în deschiderea sezonului, a bifat un hat-trick, cu victorii succesive în Suedia, Croația și Portugalia.

Rolul de deschizător de drum din Sardinia i-a adus o clasare pe locul cinci, dar a revenit triumfător în Kenya și Estonia, după care și-a mărit avantajul prin locul a doilea obținut pe teren propriu.

A avut apoi o scădere de formă în Belgia și în Grecia, după care a venit această victorie din Noua Zeelandă, obținută la doar al 30-lea start start în WRC.

„Într-un fel mi-ar plăcea să plâng, dar nu pot să o fac aici. Este foarte important ceea ce a făcut Kalle. În primul rând, este uimitor pentru un tânăr de 22 de ani să doboare toate recordurile și să câștige titlul mondial. În același timp, este atât de important pentru Finlanda, deoarece au trecut 20 de ani (de la titlul cucerit de Marcus Grönholm, în 2002, n.r.) și este o perioadă foarte lungă. Kalle a făcut-o, este un super-erou.”

Jari-Matti Latvala, Team Principal, Toyota Gazoo Racing

WRC revine pe asfalt pentru penultima rundă din 2022, Rally de España, programată în perioada 20-23 octombrie, la Salou.

2022 Repco Rally New Zealand – clasament final
1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2hr 48min 1.4sec
2. S Ogier / B Veillas FRA Toyota GR Yaris +34.6sec
3. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +48.5sec
4. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +1min 58.8sec
5. O Solberg / E Edmondson SWE Ford Puma +3min 55.3sec
6. H Paddon / J Kennard NZL Hyundai i20 N Rally2 +10min 3.7sec

Clasament piloți (după 11 din 13 etape)
1. K. Rovanperä 237 p.
2. O. Tänak 173 p.
3. T. Neuville 144 p.

Distribuie acest articol!