S-a stins Mauro Forghieri, inginerul de numele căruia este legată epoca de aur Ferrari în Formula 1
04.11.2022
        
Distribuie acest articol!   

Mauro Forghieri, unul dintre cei mai cunoscuți ingineri din istoria Formulei 1, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Cariera sa a fost strâns legată de Scuderia Ferrari.

Născut în 1935, la Modena, și absolvent al Universității din Bologna, Forghieri s-a alăturat echipei Ferrari în 1960, la vârsta de 25 de ani. În anul următor a preluat direcția tehnică, după ce Carlo Chiti a părăsit Scuderia.

Implicat atât în dezvoltarea ​​șasiului, cât și a motorului, munca sa a dat roade rapid, grație titlului mondial cucerit de John Surtees, în 1964, cât și datorită succeselor Ferrari în anduranță, cu 250 GTO, apoi 250LM și legendarul 330 P4, pe care mulți îl consideră în continuare drept cea mai frumoasă mașină de curse din toate timpurile.

Diferențele de opinie cu Enzo Ferrari l-au îndepărtat pentru un scurt moment de managementul sportiv, înainte de a reveni la acesta în următorul deceniu, pentru a construi un palmares impresionant cu seria 312T în Formula 1, inclusiv trei titluri mondiale la piloți.

A fost epoca de aur Ferrari sub conducerea sa, între 1962 și 1984, cu 54 de victorii în F1, patru titluri mondiale ale piloților (John Surtees în 1964, Niki Lauda în 1975 și 1977 și Jody Scheckter în 1979), dar și șapte titluri la constructori.

Apoi a predat treptat conducerea tehnică a Scuderiei inginerilor britanici, Harvey Postlethwaite apoi John Barnard și în cele din urmă Ross Brawn, pentru a finaliza un ultim proiect cu Lamborghini, al cărui motor V12 a concurat în F1 între 1989 și 1993.

”Forghieri a fost omul din spatele unuia dintre cele mai intense și importante capitole din istoria automobilismului la scară globală. A dedicat companiei din Maranello cea mai productivă perioadă din viața sa, în care a contribuit cu pasiune și dăruire la consolidarea imaginii și credibilității mărcii Ferrari în întreaga lume”.

Ferrari Magazine, despre Mauro Forghieri

Distribuie acest articol!