A.L.F.A. 40/60 HP Aerodinamica (1913). Primul monovolum din istoria automobilului
31.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

Faimoasa Aerodinamica a fost creată în 1913, la comanda contelui Mario Ricotti, pornind de la un șasiu A.L.F.A. 40-60 CP. Caroseria este inspirată de forma dirijabilelor din epocă și este considerată primul monovolum (MPV) din istoria automobilului.

Versiunea inițială a fost desenată de Marco Ricotti, de la Carrozzeria Castagna (carosier italian din Milano, activ între 1849 și 1954). Automobilul a fost produs într-un singur exemplar.

Reconstituită atent de Alfa Romeo, în anii 70, A.L.F.A. 40/60 HP Aerodinamica se află în prezent expusă la Museo Storico Alfa Romeo din Arese, de lângă Milano, unde parte din colecția Bellezza. Este considerată una dintre capodoperele tehnice din istoria constructorului italian de automobile.

Contele Ricotti a cerut, la un moment dat, ca mașina să fie modificată radical, motivul fiind, se pare, disconfortul creat în interior, din cauza fumului, căldurii și zgomotului puternic. Așa a apărut versiunea Torpedo, a cărei caroserie a fost deschisă printr-o intervenție de-a dreptul agresivă.

Amplasată pe un șasiu cu lonjeroane din oțel, caroseria este din aluminiu. Automobilul cântărește doar 1.250 kg, o adevărată performanță tehnică pentru acele vremuri, și este capabil să atingă 139 km/h.

Motorul cu patru cilindri în linie, de 6.082 cmc, furnizează 70 CP la 2.200 rot/min și este amplasat în partea din față. Este cuplat la puntea posterioară prin intermediul unei cutii de viteze cu 4+1 trepte.

Distribuie acest articol!