Alfa Romeo Bertone Carabo (1968). Cărăbușul… cosmic
31.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

După Miura (1966) și Marzal (1967) de la Lamborghini, Alfa Romeo Bertone Carabo a venit în 1968, să completeze o tripletă de geniu, ce poartă semnătura lui Marcello Gandini. Un designer care lasă în urmă o colaborare de durată cu casa de design Bertone și trei creații reprezentative pentru istoria Lamborghini: Miura, Countach și Diablo.

Proiectul a demarat la inițiativa lui Nuccio Bertone. Iar apropo de triplete, la Arese, Museo Storico Alfa Romeo adăpostește trei modele dezvoltate pe platforma exclusivistei Alfa 33, cu același V8 de 1.995 cmc care dezvoltă 230 CP la 8.880 rpm: 33 Stradale (Scaglione), 33/2 Speciale (Pininfarina) și Carabo Bertone. Pentru cunoscători, Carabo este imaginat ca o punte de legătură între Marzal și Countach. Și în spiritul supersportivelor autentice, are sub un metru înălțime (99 cm) și este ultraușor (circa 700 kg).

Etimologic, sursa de inspirație pentru Carabo o constituie familia de coleoptere Carabidae (gândacii de sol). În 1966, Alfa Romeo a folosit un nume din aceeași ”zonă” pentru un alt concept, Scarabeo (de la specia de gândac Scarabaeus sacer / Scarabeul sfânt). Legătura cu gândacii Carabidae este evocată și de culorile folosite la caroserie, verde și portocaliu irizant.

Conceptul ilustrează spiritul caracteristic lumii științifice din epoca sa, la sfârșitului anilor 60 – explorarea de noi tehnologii, epopeea spațială, creațiile experimentale în materie de design. Dintre nenumăratele concepte prezentate în acea perioadă, unul mai extravagant decât altul, Carabo are meritul de a fi printre extrem de puținele care au trecut testul timpului și continuă să uimească chiar și acum, la mai bine de o jumătate de veac de la prezentare.

Amplasarea motorului în poziție longitudinală, central-spate, a permis un joc al volumelor și simetriilor, iar partea frontală ”tăiată” și lamelele cu fante transversale aveau să devină, pentru o bună bucată de timp, elemente de identitate de brand pentru creațiile Bertone.

Rămas din păcate la stadiul de concept, Carabo ilustrează două trenduri majore ale epocii sale: cucerirea spațiului cosmic și triumful automobilului, ca simbol al societății de consum. Și totuși, câțiva ani mai târziu, avea un urmaș, sub forma unui model produs în serie: Lamborghini Countach. Operă a aceluiași genial Marcello Gandini.

Distribuie acest articol!