Dakar 2023: Al-Attiyah (Toyota), la a cincea victorie
16.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

Ediția 2023 a celebrului rally raid Dakar a revenit qatarezul Nasser Al-Attiyah (Toyota), care își trece astfel în palmares cea de-a cincea victorie în cea mai renumită competiție de acest gen din lume. Sebastian Loeb, cel care are în palmares nouă titluri de campion mondial de raliuri (WRC), a terminat al doilea, demonstrând că se simte tot mai în largul său la Dakar. Francezul a reușit anul acesta șase victorii consecutive de etapă, un record pentru Dakar.

Al-Attiyah a avut o evoluție foarte inteligentă, care în cele din urmă s-a dovedit a fi cea mai inspirată. Pe măsură ce principalii rivali s-au confruntat cu tot felul de probleme, el a preferat să fie prodent și să nu forțeze prea mult. A renunțat la victoriile de etapă, dar s-a clasat mereu în top 10, ceea ce i-a permis să-și conserve avantajul creat în prima parte a competiției.

Această reușită îl propulsează pe Nasser Al-Attiyah pe poziția a doua în topul piloților cu cele mai multe victorii la Dakar, la categoria auto, cu trei reușite mai puțin decât Stéphane Peterhansel. Reamintim, „Mister Dakar” are 14 titluri la Dakar, din care 8 reușite la categoria auto.

Ajuns la a 45-a ediție, cel mai dur raliu din lume a fost găzduit anul acesta de Arabia Saudită. Toyota Gazoo Racing a avut de înfruntat doi rivali puternici: Bahrain Raid Xtreme și echipa de uzină Audi. Pentru al doilea an la rând, aceasta din urmă și-a văzut speranțele năruite rapid, după ce Peterhansel și Carlos Sainz Sr. au avut tot felul de incidente și probleme tehnice.

Stéphane Peterhansel s-a retras în etapa a șasea, după un accident (mașina a căzut de la o înălțime de circa șase metri) în urma căruia copilotul său Edouard Boulanger a acuzat dureri de spate și a fost transferat cu elicopterul la spital, pentru examinări suplimentare. Abandonul a survenit într-un moment în care Peterhansel era al doilea în clasamentul general și lider al etapei.

La rândul său, Carlos Sainz a abandonat după ce abordarea greșită a unei dune l-a costat avarierea iremediabilă a părții frontale, roata stânga fiind ruptă în urma impactului. În momentul abandonului, spaniolul ocupa locul 100 la general şi nu mai conta în lupta pentru victorie, deși câştigase prima etapă a Raliului Dakar şi a fost lider timp de două zile. Însă diverse ghinioane, intervenite în etapele următoare, l-au scos din cărţi pentru victoria finală. Reamintim, Carlos Sainz este dublu campion mondial WRC și s-a impus la Dakar în trei ediții – 2010, 2018 şi 2020.

Onoarea Audi a fost salvată de Mattias Ekstrom, însă locul 13 obținut de acesta la general este mai degrabă o dezamăgire…

Remarcabilă a fost evoluția lui Loeb, care a recuperat spectaculos în a doua parte a cursei, după numeroasele probleme cu care s-a confruntat la început. Totuși, visul său de a-și trece în cont, alături de cele nouă titluri supreme WRC, și o victorie la Dakar, nu a fost îndeplinit nici de această dată!

Ocupantul treptei a treia de pe podiumul general este un alt performer, mai ales că Lucas Moraes a fost la prima evoluție în Dakar. Cheia succesului său a fost evoluția constantă, scutită de probleme, la volanul performantei Toyota Hilux Overdrive.

Și în acest an, competiția l-a avut la start pe românul Emanuel Gyenes (Autonet Motorcycle Team), aflat la cea de-a treisprezecea aventură de acest fel din carieră. De altfel, sportivul sătmărean are deja statutul de “Dakar Legend”, care se oferă doar acelor competitori care au participat la cel puțin zece ediții de Dakar. Înscris la Malle Moto, clasă al cărei trofeu îl are deja în palmares, Mani a încheiat competiţia pe locul 27 la general și pe locul 11 la Rally 2.

Dakar 2023 – clasamente

T1 Car
1. Nasser Al-Attiyah (QAT) TOYOTA 45:03:15
2. Sébastien Loeb (FRA) BRX +01:20:49
3. Lucas Moraes (BRA) TOYOTA +01:38:31

T3 Lightweight Prototype
1. AJ Jones (USA) CAN-AM 51:55:53
2. Seth Quintero (USA) CAN-AM +52:05
3. Guillaume De Mevius (BEL) OT3 +01:35:42

T4 SSV
1. Eryk Goczal (POL) CAN-AM 53:10:14
2. Rokas Baciuška (LTU) CAN-AM +16:44
3. Marek Goczal (POL) CAN-AM +18:15

Bikes
1. Kevin Benavides (ARG) KTM 44:27:20
2. Toby Price (AUS) KTM +00:43
3. Skyler Howes (USA) HUSQVARNA +05:04

Distribuie acest articol!