Ford revine în Formula 1, ca motorist pentru Red Bull
04.02.2023
        
Distribuie acest articol!   

Ford a anunțat oficial revenirea în Formula 1, după o pauză de mai bine de două decenii. Constructorul american și Red Bull Powertrains intră într-un parteneriat tehnic strategic pe termen lung pentru dezvoltarea următoarei generații de sistem de propulsie hibrid, care va fi utilizat începând cu sezonul 2026.

Red Bull Ford Powertrains va furniza sistemul de propulsie hibrid pentru echipele Oracle Red Bull Racing și pentru Scuderia AlphaTauri, din 2026 și până cel puțin în 2030.

Începând din 2023, Ford și Red Bull Powertrains vor lucra la dezvoltarea sistemului de propulsie hibrid, conform cu viitoarele reglementări tehnice, care va include un motor electric de 350 kW și un nou motor cu ardere internă capabil să accepte combustibil alternativ. Noul sistem de propulsie va fi utilizat începând cu sezonul 2026 din Formula 1.

Ford va oferi expertiză tehnică în toate domeniile în care poate adăuga valoare echipei din fruntea Campionatului Mondial. Domeniile care vor fi explorate împreună sunt în dezvoltarea motorului cu ardere internă, a tehnologiei bateriilor și a motoarelor electrice, dar și a software-ul de control al unității centrale a sistemului de propulsie și a sistemelor de analiză digitală.

„Este fantastic faptul că prin acest parteneriat asistăm la revenirea Ford în Formula 1. În calitate de producător independent de motoare, a avea capacitatea de a beneficia de experiența unui constructor auto precum Ford, ne poziționează înaintea concurenței. Ford este un constructor cu o istorie bogată în motorsport, care se întinde pe generații. De la Jim Clark la Ayrton Senna și Michael Schumacher, istoria vorbește de la sine. Pentru Red Bull Powertrains este extraordinar de incitant să putem deschide următorul capitol al acelei dinastii sub numele de Red Bull Ford. Până în 2026 mai este drum lung, dar pentru noi munca începe deja, în timp ce privim la viitor și o la evoluția continuă pentru Oracle Red Bull Racing.”

Christian Horner, director și CEO Oracle Red Bull Racing

Ford investește 50 de miliarde de dolari pentru a conduce revoluția electrificării în întreaga lume. Este cel de-al doilea producător auto de vehicule electrice din din SUA, rezultat susținut de succesul modelelor F-150 Lightning și Mustang Mach-E, precum și lider de piață în mai multe țări din întreaga lume cu modelul E-Transit. Ford lucrează pentru a satisface cererea crescută a consumatorilor și pentru a livra anual 600.000 de vehicule electrice la nivel global până la sfârșitul acestui an, respectiv 2 milioane de unități la nivel global până la sfârșitul lui 2026, ca parte a planului său Ford+.

În 2026, Ford va fi singurul constructor din lume care va concura în motorsport de la discipline de bază și până la Formula 1, inclusiv WEC și IMSA, cursa de 24 de ore de la Le Mans cu Mustang GT3, WRC cu M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, Baja 1000 cu Ranger Raptor și Bronco și NASCAR, NHRA și Supercars cu Mustang.

Sursa: comunicat de presă Ford Motor Company

Distribuie acest articol!