Austro-Daimler „Sascha” (1922). Buturuga mică
10.03.2023
        
Distribuie acest articol!   

În spatele acestui model legendar s-a aflat chiar Ferdinand Porsche, fondatorul mărcii cu același nume. De altfel, compania constructoare de automobile Porsche consideră acest model ca fiind primul său automobil de curse. În mod cert, Austro-Daimler Sascha este unul dintre cele mai vechi modele sport din istoria automobilului. A fost numit așa după un prieten al lui Ferdinand Porsche, Sascha Kolowrat-Krakowsky, un magnat din industrie și producător de film care a finanțat proiectul.

Din punct de vedere constructiv, este un model de curse foarte ușor, de doar 598 kg. Motorul în patru cilindri, cu opt supape în cap și doi arbori cu came conici, de 1.100 cmc, dezvolta 50 CP și imprima o viteză maximă de 144 km/h. Prin amplasarea într-o poziție retrasă pe șasiu s-a obținut o distribuție a greutății de 53% față și 47% spate, iar cu plinul făcut la cele două rezervoare de benzină și cu cele două locuri ocupate, încărcătura era distribuită perfect.

Din păcate, succesul lui „Sascha” în curse nu a fost răsunător, chiar dacă a făcut o figură frumoasă în duelurile cu modelele cu cilindrei și puteri mult mai mari. Consiliul de administrație al Austro-Daimler nu a fost convins să aprobe producerea acestui model în serie.

Eșecul a forțat într-un anumit fel începutul aventurii Porsche, deoarece acest refuz al conducerii Austro-Daimler l-a determinat pe Ferdinand Porsche să se mute la compania-mamă din Stuttgart. Câțiva ani mai târziu, în 1931, împreună cu ginerele său Anton Piëch și fostul pilot de curse și om de afaceri Adolf Rosenberger, Porsche a fondat biroul de inginerie „Dr. Ing. h.c. F. Porsche GmbH, Konstruktionen und Beratung für Motoren und Fahrzeuge”.

Cea mai importantă reușită pentru „Sascha” a rămas victoria la clasă, în ediția 2022 a celebrei curse Targa Florio, cu o viteză medie cu doar 8 km/h mai mică decât cea a celor mai rapide mașini din competiție, dotate cu motoare de patru sau cinci ori mai puternice.

La un secol de la apariția sa, în anul 2022, Austro-Daimler „Sascha” a avut parte de o relansare: Porsche a restaurat complet un exemplar și l-a expus în celebrul său muzeu.

Distribuie acest articol!