BMW 328 (1936). Un roadster vizionar
26.04.2023
        
Distribuie acest articol!   

BMW 328 face parte din categoria automobilelor vizionare, apărute cu mult înaintea epocii lor. Este unul dintre cele mai cunoscute modele roadster din toate timpurile, o creație tehnică excepțională, dar cu un ghinion pe măsură: începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

A fost proiectat în cel mai mare secret, de o echipă foarte restrânsă. În ciuda producției limitate, de doar 464 de exemplare, din cauza războiului și a mobilizării fabricilor BMW pentru producția de echipamente militare, 328 avea să inspire majoritatea modelelor sport postbelice și să consacre reputația BMW.

Rețeta succesului, în acest caz, a fost formată din ținuta de drum exemplară și performanțele de primă clasă, asigurate de greutatea redusă (doar 780 kg), propulsia aleasă inspirat, distribuția ideală a greutății și o aerodinamica rafinată. Iar dincolo de toate acestea, caracterul excepțional i-a fost dat de designul său.

Din punct de vedere tehnic, a preluat cele mai bune soluții tehnice existente în propria ogradă, precum șasiul tubular (de la BMW 319/1), suspensia, sistemul de frânare hidraulic și motorul cu 6 cilindri în linie de 2,0 litri (de la BMW 326).

Condițile de la sfârșitul războiului nu au permis relansarea modelului, mai ales că fabrica de la Einsenach se afla în zona de ocupație sovietică, devenită ulterior RDG (aici fiind produse mai apoi modelele Wartburg, nume luat de la castelul care domină oraşul Eisenach). În prezent, BMW 328 este o piesă de colecție deosebit de apreciată, în lume fiind încă în circulație circa 200 de exemplare.


AFLĂ MAI MULTE:
Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!