Formula 1, Azerbaijan. Sergio Perez, dublă victorie pe circuitul stradal de la Baku
30.04.2023
        
Distribuie acest articol!   

După o pauză de patru sătămâni, Formula 1 s-a reluat cu Marele Premiu al Azerbaijanului, disputat pe circuitul stradal de la Baku. A fost primul eveniment din acest sezon care a programat și o cursă de sprint, disputată sâmbătă.

Charles Leclerc a fost cel mai rapid în calificări, astfel că a plecat din pole pozition atât în cursa de sprint, cât și în cea propriu-zisă, de duminică. El a fost urmat pe grilă de piloții de la Red Bull, Sergio Perez și Max Verstappen.

Sergio Perez s-a impus în cursa sprint, el fiind urmat de  Charles Leclerc și Max Verstappen. Au mai obținut puncte George Russell (Mercedes), Carlos Sainz (Ferrari), Fernando Alonso (Aston Martin), Lewis Hamilton (Mercedes) și Lance Stroll (Aston Martin).

Duminică, în cursă, Leclerc a rezistat la conducere doar patru tururi. El a fost devansat de Verstappen și apoi, două tururi mai târziu, și de celălalt pilot Red Bull, Sergio Perez.

O neutralizare cu safety car, intervenită în turul 11, a afectat strategiile și l-a dezavantajat pe Verstappen, care s-a văzut retrogradat două poziții. A recuperat rapid în fața lui Leclerc însă nu și în fața coechipierului său.

Iar până la final nu s-a mai întâmplat nimic notabil, astfel că a patra cursă a sezonului s-a încheiat cu victoria lui Perez și cu o nouă dublă Red Bull. Charles Leclerc a salvat onoarea Ferrari, completând podiumul de la Baku, însă la o distanță considerabilă față de cei de la Red Bull.

Este a șasea victorie din carieră pentru Perez și a doua din acest an. Iar apropo de victorii, toate cele patru curse disputate până acum, din acest sezon, au revenit celor de la Red Bull, câte două în contul fiecărui pilot.

Clasament piloți: 1. M. Verstappen 93 p., 2. S. Perez 87 p., 3. F. Alonso 60 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull Honda 180 p., 2. Aston Martin Mercedes 87 p., 3. Mercedes 76 p.

Următoarea rundă este programată peste doar o săptămână, la Miami.

Distribuie acest articol!