Un om de afaceri austriac i-ar fi propus lui Putin ajutor pentru salvarea industriei auto ruse. Grupul Volkswagen a reacționat prompt
13.04.2023
        
Distribuie acest articol!   

Presa din Germania a relatat, zilele trecute, despre o inițiativă de colaborare economică, ce i-ar fi fost făcută direct lui Vladimir Putin, de către un înalt oficial al Porsche SE, acționarul Grupului Volkswagen. Propunerea ar fi vizat producerea de automobile Skoda în Rusia, sub siglă Volga.

Reacția oficială a grupului german, pe acest subiect, nu s-a lăsat așteptată. Liderii Volkswagen s-au distanțat rapid, susținând că nu au fost informați despre proiect.

Propunerea, care ar fi produs iritare la vârful Volkswagen, a venit din partea lui Siegfried Wolf, membru al Consiliului de supraveghere Porsche. Omul de afaceri l-ar fi abordat pe președintele rus în ianuarie, manifestându-și dorința de a participa la salvarea industriei auto din Rusia. Brandul Volga ar fi fost astfel activat, prin utilizarea fabricilor închise de Volkswagen în această țară.

Practic, ar fi fost vorba de producția a 270.000 de automobile Skoda, sub siglă Volga, utilizând o forță de lucru de circa 12.000 de salariați.

Publicația Der Spiegel relatează despre o scrisoare de trei pagini trimisă direct lui Vladimir Putin, prin care omul de afaceri austriac Siegfried Wolf ar fi propus păstrarea prezenței Volkswagen în Rusia. Potrivit jurnaliștilor germani, Putin ar fi fost încântat de ideea ca Volkswagen să producă automobile Volga moderne, pe baza modelelor din Grupul Volkswagen.

Producția ar fi putut demara chiar din a doua din a doua jumătate a anului 2023, iar mașinile urmau să fie „reproiectate fundamental la exterior”, pentru a scoate în evidență „trăsăturile caracteristice” modelelor Volga și Pobeda.

Wolf s-ar fi oferit să preia conducerea proiectului, în calitate de proprietar al companiei ruse PromAvtoKonsalt și în parteneriat cu producătorul rus de automobile GAZ, care în prezent este vizat de sancțiunile occidentale. Presa germană relatează că Wolf ar fi menționat existența unui „acord fundamental cu conducerea de vârf a Volkswagen”, în acest sens.

Contractul propus s-ar fi cifrat la circa 671 de milioane de euro, însă ideea de a vedea Grupul Volkswagen producând mașini în Rusia, evident, nu se potrivește deloc cu sancțiunile impuse de Occident împotriva acestei țări, din cauza războiului din Ucraina. O revenire Volkswagen în Rusia, după ce și-a înghețat activitățile acolo, ar provoca un accident diplomatic major.

Încă asociat cu GAZ, pentru producția de automobile în Rusia, Grupul Volkswagen și-a încetat operațiunile în această țară în primăvara lui 2022. Fabricile Volkswagen din Kaluga şi Nijni Novgorod şi-au oprit producţia în martie anul trecut, după ce compania a anunţat suspendarea operaţiunilor în Rusia până la o nouă notificare. În urmă cu câteva săptămâni, GAZ a dat în judecată Volkswagen pentru neonorarea angajamentelor.

Sursa: Welt


CITEȘTE ȘI:
Skoda, nevoită să își reorganizeze activitatea în afara Europei: Rusia și China, înlocuite cu India și Vietnam
În Rusia, locul lui Renault va fi luat de un producător din China
Renault se retrage complet din Rusia

Distribuie acest articol!