Formula 1, Miami: Verstappen, magistral!
07.05.2023
        
Distribuie acest articol!   

La doar o săptămână după cursa de la Baku, Formula 1 s-a deplasat în SUA, pentru cursa de la Miami. Este prima din cele trei runde programate în acest sezon pe teritoriul Statelor Unite.

Cursa găzduită de circuitul amenajat în jurul Hard Rock Stadium a debutat cu o surpriză majoră, consumată sâmbătă, în ultima secțiune a calificărilor.

Cu mai puțin de două minute înainte de încheierea sesiunii Q3, Charles Leclerc (Ferrari) a ieșit în decor, iar oficialii s-au văzut nevoiți să arboreze steagul roșu. Calificările nu s-au mai reluat, așa că ordinea primelor zece locuri pe grila de start a fost cea consemnată în momentul opririi calificărilor.

Și astfel, Sergio Perez (Red Bull) a obținut un nou pole-position, mexicanul fiind urmat pe grilă, în această ordine, de de Fernando Alonso (Aston Martin), Carlos Sainz Jr. (Ferrari), Kevin Magnussen (Haas), Pierre Gasly (Alpine), George Russell (Mercedes), Charles Leclerc (Ferrari), Esteban Ocon (Alpine), Max Verstappen (Red Bull) și Valtteri Bottas (Alfa Romeo).

O altă surpriză a zilei de sâmbătă a fost evoluția cu mult sub așteptări a celor de la Mercedes, în special din partea lui Lewis Hamilton, care a obținut un modest loc 13 pe grila de start.

Deși totul părea compromis pentru el după calificări, campionul en titre a avut o evoluție perfectă, duminică.

A declanșat o cursă de recuperare magistrală și după doar 15 tururi era deja pe locul al doilea, la mai puțin de patru secunde în spatele liderului. Pe final, după schimbul de pneuri, Max și-a depășit cu lejeritate coechipierul și s-a instalat în frunte, unde a rămas până la final.

Fără un adversar pe măsură, așteptările celor de la Red Bull s-au confirmat, echipa austriacă reușind o nouă dublă. De data aceasta victoria i-a aparținut lui Verstappen, care își trece astfel în cont a doua reușită personală la Miami. Fernando Alonso a completat Top 3, acesta fiind al patrulea podium al ibericului, în cinci curse!

Clasament piloți: 1. M. Verstappen 119 p., 2. S. Perez 105 p., 3. F. Alonso 75 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull Honda 224 p., 2. Aston Martin Mercedes 102 p., 3. Mercedes 96 p.

Următoarea rundă este programată pe 21 mai, în Italia, la Imola.

Distribuie acest articol!