Bernie Ecclestone: „Lewis Hamilton ar trebui să aibă doar șase titluri de campion”
14.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Fostul boss din Formula 1, Bernie Ecclestone, este cunoscut pentru opiniile sale tranșante, pe care nu a exitat să și le facă publice. Un exemplu elocvent în această privință este declarația pe care britanicul a făcut-o nu cu foarte mult timp în urmă, cu privire la numărul de coroane supreme deținute de Lewis Hamilton.

Potrivit lui Ecclestone, Hamilton nu ar fi trebuit să fie încoronat campion mondial în 2008, și asta din cauza Marelui Premiu de la Singapore, marcat de infamul scandal „crashgate”.

Lewis Hamilton este unul dintre cei mai mari piloți din istoria Formulei 1. Cu șapte titluri mondiale la activ, el a egalat uimitorul record stabilit de Michael Schumacher. Dar Ecclestone crede că povestea ar fi trebuit să fie… diferită!

În cadrul unui nou documentar, denumit „Lucky“, el a făcut o mărturisire șocantă: nu Lewis Hamilton ar fi trebuit să fie campionul mondial în 2008, ci Felipe Massa!

Reamintim, în Marele Premiu de la Singapore, din acel an, Nelson Piquet Jr a percutat glisierele de securitate cu bună știință, incident care i-a permis coechipierului său Fernando Alonso să câștige. La finalul sezonului, Lewis Hamilton câștiga primul său titlu suprem, cu un avans minim, de doar un punct în fața lui Massa.

„Am hotărât să nu facem nimic. (…) Am vrut să protejăm competiția și să o salvăm de un scandal uriaș”, spune Ecclestone despre scandalul cunoscut de atunci sub denumirea de „crashgate”. El completează: „Ar fi trebuit să anulăm cursa din Singapore”.

Dacă scandalul ar fi izbucnit la acel moment, Lewis Hamilton nu l-ar fi învins matematic pe Felipe Massa. Ecclestone își amintește că, într-adevăr, la acea vreme exista o regulă conform căreia un clasament nu se mai putea modifica după gala de decernare a premiilor FIA, de la sfârșitul anului, deși existau suficiente informații la momentul respectiv pentru a investiga cazul.

„Ar fi trebuit să anulăm cursa din Singapore. Ceea ce însemna că aceasta nu ar fi contat în clasamentul campionatului, iar Felipe Massa ar fi devenit campion mondial, și nu Lewis Hamilton”, explică Ecclestone.

Iată de ce, pentru cel care a controlat o bună bucată de timp Marele Circ, „Michael Schumacher este în continuare singurul deținător al recordului de șapte titluri mondiale, chiar dacă statisticile spun altceva”.

Distribuie acest articol!