Bugatti W16 Mistral (2022). Cel mai rapid roadster
29.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Sfârșitul motorului termic aduce cu el, evident, finalul de carieră și pentru celebrul propulsor W16 quad-turbo de 8,0 litri lansat de Bugatti în 2005, pe Veyron. Final care vine cu provocarea unui nou record.

Alături de Bolide, care este un model rezervat exclusiv rulării pe circuit, W16 Mistral este ultimul Bugatti dotat cu acest motor impresionant care va dispărea definitiv din gamă, urmând să fie înlocuit cu un propulsor hibrid. Iar în plus față de Bolide, Mistral oferă posibilitatea rulării sub cerul liber.

Cu un W16 quad-turbo de 8,0 litri a cărui putere a crescut în acest caz la 1.600 CP – ca la Chiron Super Sport și Centodieci – probabil că nu va avea probleme să devină cel mai rapid roadster din lume. În acest sens, Bugatti anunță o viteză maximă de 420 km/h. Însă ceva ne spune că e doar o chestiune de timp până când acest record va fi doborât. De un model 100% electric, evident!

Interesant este faptul că în 2016, la premiera Chiron de la Geneva, cei de la Bugatti erau categorici în privința unei eventuale variante de caroserie deschisă, argumentând că structura monococă de carbon nu era proiectată pentru așa ceva. Șase ani mai târziu, iată că producătorul alsacian a dezvăluit o versiune fără pavilion.

W16 Mistral face o trimitere subtilă la seducătorul Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid din 1934, în timp ce numele evocă un celebru vânt regional din Franța. Pentru că transformarea tavanului într-o piesă detașabilă nu se rezolvă printr-o simplă ”tăiere”, a fost necesară regândirea totală a structurii caroseriei (monococa din fibră de carbon preluată de la Chiron).


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!