Ford și-a anunțat participarea la Dakar 2024, cu Ranger Raptor
17.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

De-a lungul timpului, Ford a luat startul și s-a impus în competiții de top, precum Le Mans, Monaco sau Daytona, dar niciodată în cel mai cunoscut rally-raid de pe planetă, Dakar. Constructorul americat a anunțat că acceptă provocarea legendarului Dakar, la ediția de anul viitor.

Ford va alinia la startul ediției 2024, din Arabia Saudită, o versiune specială Ranger, la clasa Rally Raid T1+.

În acest sens, Ford Performance colaborează într-un program cuprinzător de testare și dezvoltare cu M-Sport și Neil Woolridge Motorsports.

„Să fim lideri la unul dintre cele mai importante evenimente off-road globale – Raliul Dakar – a fost un obiectiv al nostru. Nu putem subestima magnitudinea provocării care ne așteaptă. Trebuie să terminăm cursa și să învățăm, alături de Ranger T1+  și de partenerii noștri, M-Sport și NWM. Împreună putem face lucruri uimitoare pe dunele de nisip din Peninsula Arabică.”

Mark Rushbrook, director global, Ford Performance Motorsports

La startul Dakar Rally 2024, care va avea loc în perioada 5-19 ianuarie în Arabia Saudită, va fi un Ranger Raptor complet nou, personalizat. Ford spune despre acesta că este “derivatul de performanță suprem al celui mai bine vândut pickup din Europa”.

Echipa comună Ford Performance, M-Sport și NWM a implementat o serie de faze de dezvoltare pe parcursul anului 2023 și momentan continuă testele cu un model bazat pe generația anterioară Ranger, cu motor EcoBoost de 3,5 litri. Etapele de testare vor include raliurile Baja España Aragón (Spania) și Raliul Marocului în iulie și, respectiv, octombrie, înainte de a aborda Raliul Dakar anul viitor.

„Raliul Dakar este cu adevărat unul dintre punctele culminante ale evenimentelor globale de competiții off-road. Am obținut un mare succes de-a lungul anilor cu Ford în etapele de raliuri FIA WRC și abia așteptăm să aplicăm același nivel de concentrare, energie și efort pentru a concura cu Ranger în Dakar.”

Malcom Wilson, directorul general M-Sport

M-Sport este binecunoscut pentru dezvoltarea programului M-Sport Ford Puma HybridRally1 în Campionatul Mondial de Raliuri FIA, dar și pentru programul în care construiesc motoare pentru Mustang GT3.

NWM a jucat un rol esențial încă de la începuturile Rally-Raid Ranger, deoarece echipa a dezvoltat și construit unități la fabrica sa din Pietermaritzburg, KwaZulu-Natal, în specificații Dakar T1+ destinate pentru a concura în Campionatul Sud-African de Rally-Raid (SARRC) și în întreaga lume.

Sursa: comunicat de presă Ford România

Distribuie acest articol!