Formula 1, Spania. Max - de neoprit; Mercedes - în revenire de formă
04.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

A șaptea cursă a sezonului 2023 din Formula 1 s-a disputat la Barcelona. Cu patru victorii în acest sezon (Bahrain, Australia, Miami şi Monaco), liderul la zi, Max Verstappen (Red Bull) a fost marele favorit și în weekend-ul catalan.

Așteptările s-au confirmat încă din calificări, campionul en titre reușind un nou pole position. A fost al patrulea din acest sezon, al doilea consecutiv și primul din carieră la Barcelona.

Calificările au fost afectate de aversele de ploaie, astfel că rezultatele au fost în parte neașteptate. Ordinea primelor poziții pe grila de start a fost următoarea: 2. Carlos Sainz (Ferrari), 3. Lando Norris (McLaren), 4. Pierre Gasly (Alpine), 5. Lewis Hamilton (Mercedes), 6. Lance Stroll (Aston Martin), 7. Esteban Ocon (Alpine), 8. Nico Hulkenberg (Haas), 9. Fernando Alonso (Aston Martin) 10. Oscar Piastri (McLaren).

În cursă, Verstappen a fost lider autoritar, astfel că singura bătălie la vârf a fost cea pentru următoarele locuri pe podium. În condițiile unor evoluții mai modeste, de data aceasta, din partea piloților Aston Martin, duelul s-a dat între Carlos Sainz și piloții Mercedes.

Hamilton și Russell au fost mai rapizi și au avut o strategie mai inspirată, comparativ cu Sainz. La mijlocul cursei, ambii erau deja în fața pilotului spaniol.

Mai mult, Sainz a fost depășit și de Perez, al doilea pilot Red Bull reușind să termine al patrulea, după ce pe grila de start a fost abia al 11-lea!

Max și-a trecut în cont a 40-a victorie din carieră într-o manieră de mare campion: pole, lider de la strat la finish și cel mai rapid tur. Alături de performanța sa, de remarcat și revenirea de formă a celor de la Mercedes, care urcă pentru moment pe locul al doilea în ierarhia constructorilor.

Clasament piloți: 1. M. Verstappen 170 p., 2. S. Perez 117 p., 3. F. Alonso 99 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull Honda 287 p., 2. Mercedes 152 p., 3. Aston Martin Mercedes 134 p.

Următoarea rundă în calendarul F1 este Marele Premiu al Canadei, la Montreal, programat pe 18 iunie.

Distribuie acest articol!