Automobilele electrice necesită o nouă abordare pentru stingerea incendiilor
29.08.2023
        
Distribuie acest articol!   

Odată cu răspândirea mașinilor electrice, pompierii din întreaga lume se văd nevoiți să își adapteze capacitatea de intervenție la specificul acestui tip de automobile. Și asta pentru că incendiile au un mod diferit de manifestare în cazul bateriilor.

Dacă un incendiu la un vehicul cu motor cu combustie rămâne o intervenție obișnuită pentru pompieri, cel declanșat la o mașină electrică reprezintă o provocare de o cu totul altă amploare.

Deși foarte rare, incendiile bateriilor de la mașinile electrice reprezintă o adevărată provocare pentru pompieri, care trebuie să utilizeze resurse importante pentru a le putea stinge.

Tocmai de aceea, în domeniul intervențiilor de urgență la autovehicule, serviciile de pompieri din întreaga lume au stabilit proceduri noi special elaborate pentru incendiile la automobile electrice. Sunt vizate în principal activitățile de descarcerare și de stingere a vehiculelor alimentate cu electroni.

Noile proceduri urmăresc cele mai eficiente soluții de a introduce o cantitate mare de apă în acumulator, prin trape de acces, care ar trebui să fie cât mai accesibile. În plus, este foarte posibil ca un incendiu despre care se crede că a fost stins, să se reia câteva ore mai târziu.

Un raport oficial redactat de brigada pompierilor din Paris arată că, în medie, incendiul unui vehicul electric durează două ore și jumătate, față de 28 de minute, la un vehicul termic. În plus, necesită cantități mari de apă și se poate relua la câteva ore după o primă extincție.

Degajarea semnificativă de fum, creată de incendiile la baterii, este o altă provocare nouă pentru pompieri. Aceștia recomandă, de altfel, modificarea reglementărilor în privința parcărilor subterane. Se știe că intervenția într-o parcare acoperită este mult mai delicată, dată fiind opacitatea fumului generat de materialele plastice în compoziția vehiculelor. De asemenea, creșterea lățimii vehiculelor face ca acestea să fie mai apropiate în parcări, ceea ce favorizează propagarea incendiului.

Pe măsură ce constructorii își măresc ofertele de modele electrice, cu siguranță că și pompierii își vor adapta metodele de intervenție la specificul acestora, pentru nedoritul caz al unui incendiu.

Distribuie acest articol!