Cum a devenit Festivalul Vitezei de la Goodwood cel mai important eveniment auto din lume
05.08.2023
        
Distribuie acest articol!   

Vă plac mașinile de curse, supercarurile sau automobilele clasice? Renunțați la Le Mans, Formula 1, vechile raliuri și chiar la tradiționalele expoziții de profi!

Trebuie să mergeți la Goodwood, la Festivalul Vitezei!

În 1993, un anume Charles Gordon-Lennox, al 11-lea Duce de Richmond, s-a distrat organizând un mare miting cu tematică auto, pe terenul său din Sussex, Anglia. El a invitat toți participanții să conducă pe mica sa fâșie de asfalt care măsoară doar 1,86 km lungime, șerpuind printre baloți de paie.

După refuzul circuitului istoric Goodwood de a-l lăsa să organizeze o demonstrație pe pistă, s-a gândit că ar putea pune pe roate un eveniment automobilistic interesant, reunind proprietari de automobile vechi de curse, precum și de bolizi moderni.

Odată cu trecerea anilor, Goodwood Festival of Speed ​​s-a impus ca un eveniment de neratat pentru fanii automobilelor de excepție. În același timp, producătorii au început să favorizeze acest tip de eveniment, mai degrabă decât spectacolele statice în care produsele noi sunt pur și simplu expuse în standuri cu lumină artificială.

La Goodwood, tradiția deja obligă participanții să își etaleze creațiil pe micuța pistă, care are deja un record de timp. După McLaren și apoi monopostul electric Volkswagen ID.R, acest record este deținut acum de McMurtry Speirling, o mic supercar electric, despre care am relatat recent.

Pe măsură ce expozițiile de automobile clasice sunt tot mai dezamăgitoare, constructorii se arată din ce în ce mai interesați să își expună noile modele la Festivalul Vitezei de la Goodwood, alături de colecții din toate epocile și genurile, de la legendele Formulei 1 până la reperele cursei de 24 de ore de la Le Mans.


CITEȘTE ȘI:
McMurtry Speirling Pure. Cel mai mic supercar din lume este 100% electric și costă un milion de euro
Ferrari SF90 XX. Cel mai rapid „căluț” de șosea

Goodwood FOS este, de asemenea, o oportunitate de a vedea rulând modele pe care nu le întâlnești niciodată în afara celor mai faimoase expoziții auto. Fanii sunt extaziați în fața unor rarități ca Bugatti Bolide, Aston Martin Valkyrie AMR Pro, Lotus Evija, Pagani Utopia, Lamborghini Revuelto, Ferrari Daytona SP3 sau Mercedes-AMG One. Toate aceste modele sunt turate la maxim, pentru plăcerea spectatorilor, într-o atmosferă mai apropiată de cea a unei serbări câmpenești, decât de un eveniment auto clasic.

Chiar și în condițiile meteo catastrofale din acest an, care au dus la anularea zilei de sâmbătă și au perturbat întregul eveniment, Goodwood Festival of Speed a rămas o sărbătoare a automobilului, unică în lume.

Pe scurt, un eveniment deosebit, la care fanii automobilului trebuie neapărat să ajungă măcar o dată în viață, dacă sunt cu adevărat pasionat de toate aceste bijuterii pe patru roți, zgomotoase și poluante, dar extraordinar de fascinante. Prețul unui bilet pornește de la peste 60 de euro, însă având în vedere varietatea și caracterul exclusivist al automobilelor prezente, chiar merită!

Distribuie acest articol!