Formula 1, Zandwoort. Max - nouă victorii la rând!
27.08.2023
        
Distribuie acest articol!   

Marele Circ s-a reluat după scurta vacanță de vară, cu Marele Premiu al Olandei. A fost un nou prilej pentru campionul en titre și liderul la zi, Max Verstappen (Red Bull), de a-și consolida avantajul, chiar pe circuitul său „de acasă”, de la Zandvoort.

Primul incident important din acest weekend de cursă s-a consumat la antrenamentele de vineri, când Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) s-a ales cu un deget fracturat, în urma unei ieșiri în decor. Locul său a fost luat de pilotul de rezervă, Liam Lawson.

Calificările au fost afectate de condițiile meteo schimbătoare și de pista umedă, sesiunea fiind întreruptă în două rânduri, din cauza unor ieșiri în decor. Max  Verstappen a fost cel mai rapid sâmbătă, următorii pe grila de start fiind Lando Norris (McLaren) și George Russell (Mercedes).

În cursă, condițiile meteo schimbătoare și aversele de ploaie au marcat ostilitățile încă din primele tururi, determinând o serie de opriri neprevăzute la boxe. Cei mai câștigați, în urma acestei loterii a schimbului de pneuri, au fost tot favoriții, adică cei de la Red Bull, cu Max Verstappen în frunte și cu Sergio Perez ajuns de pe poziția a șaptea până pe a doua!

Părea să fie o nouă cursă fără istoric, dominată de cei de la Red Bull, cu Max Verstappen fără niciun fel de emoții pe propriul teren. Pe final, însă, o ploaie torențială le-a stricat socotelile multora, iar steagul roșu a întrerupt cursa cu doar șapte tururi înainte de finalul celor 72 prevăzute inițial.

Finalul i-a găsit pe Pierre Gasly pe poziția a treia (primul său podium la Alpjne) și pe veteranul Fernando Alonso pe poziția secundă, spaniolul reușind podiumul cu numărul 105 din carieră!

În ceea ce îl privește pe Max Verstappen, cu nouă curse câștigate la rând, el a egalat recordul de victorii consecutive în Formula 1, deținut de Alberto Ascari și Sebastian Vettel.

Clasament piloți: 1. Max Verstappen 339 p., 2. Sergio Perez 201 p., 3. Fernando Alonso 168 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull Honda 540 p., 2. Mercedes 255 p., 3. Aston Martin Mercedes 215 p.

Următoarea cursă este programată pe 3 septembrie, la Monza, în Italia.

Distribuie acest articol!