Formula 1, Singapore. Sainz și Ferrari au întrerupt marșul triumfal al celor de la Red Bull
17.09.2023
        
Distribuie acest articol!   

În condițiile unei dominări cvasitotale a celor de la Red Bull, cu Max Verstappen în poziția de lider autoritar la piloți, marea dilemă a momentului, în Formula 1, era acum dacă este cineva capabil să întrerupă această serie de succese. Iar răspunsul a venit pe circuitul stradal Marina Bay din Singapore.

În calificări, cei de la Red Bull au avut o evoluție cu mult sub așteptări, ratând prezența în Q3 – o premieră în ultimii cinci ani! Campionul Max Verstappen a fost al 11-lea, iar coechipierul să Sergio Perez s-a clasat al 13-lea pe grilă.

Performerul zilei a fost Carlos Sainz (Ferrari), care a obținut dreptul de a pleca în cursă din pole position. Ferrari a fost foarte aproape de a monopoliza prima linie a grilei, însă între Sainz jr. și Charles Leclerc s-a plasat George Russell (Mercedes).

A fost al doilea pole consecutiv obținut de spaniol, anul acesta. Următorii pe grilă au fost Lando Norris (McLaren Mercedes), Lewis Hamilton (Mercedes), Kevin Magnussen (Haas Ferrari), Fernando Alonso (Aston Martin) samd.

Red Bull a avut anul acesta, până la această cursă, o serie de 14 victorii din 14 posibile și toată lumea se întreba, după sesiunea de calificări, ce se va întâmpla în cursa de duminică.

Disputat în nocturnă, pe un circuit ușor modificat față de anul trecut, Marele Premiu din Singapore a avut un scenariu cu totul diferit de cursele cu care am fost obișnuiți anul acesta. Lupta pentru supremație s-a dat între cei de la Ferrari, McLaren și Mercedes, în timp ce Red Bull a părut mai degrabă o echipă de pluton!

În prima treime a cursei, Ferrari și-a instalat ambii piloți în frunte, apoi un safety car le-a complicat calculele. Liderul Carlos Sainz a fost pus sub presiune de George Russell, în timp ce Leclerc a ieșit din calcule pentru un loc pe podium.

Finalul a fost incandescent, cu Sainz urmat îndeaproape de Lando Norris și cei doi piloți Mercedes. Iar Russell a greșit în chiar ultimul tur și a abandonat de pe poziția a treia, astfel că ultima treaptă a podiumului a revenit colegului său, Lewis Hamilton.

Cu o strategie foarte bună, cum rar se vede la Ferrari, Carlos Sainz a reușit astfel să își treacă în palmares cea de-a doua victorie din carieră în F1 și să întrerupă marșul triumfal al celor de la Red Bull.

Clasament piloți: 1. Max Verstappen 374 p., 2. Sergio Perez 223 p., 3. Lewis Hamilton 180 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull 597 p., 2. Mercedes 289 p., 3. Ferrari 265 p.

Următoarea cursă este programată pe 24 septembrie, în Japonia, la Suzuka.

Distribuie acest articol!