Maserati A6 1500 (1947). Primul Gran Turismo
26.03.2024
        
Distribuie acest articol!   

Proiectul s-a numit A6 – A de la Alfieri, unul dintre frații Maserati fondatori ai companiei, 6 de la numărul de cilindri. Primul exemplar a fost construit în februarie 1947, în atelierul Pininfarina, care a conceput designul. O lună mai târziu, Maserati scria istorie, prin prezentarea, la Geneva Motor Show, a primului Gran Turismo autentic din istoria automobilului.

A fost primul automobil care reușea să îmbine în mod armonios performanțele sportive, confortul și eleganța, cele trei elemente care constituie esența conceptului de Gran Turismo. De asemenea, A6 1500 a fost primul model Maserati „de stradă”. Proiectul a luat naștere la Modena, în 1941, iar dezvoltarea mașinii a continuat chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Primirea excepțională de la Geneva a dat rapid undă verde producției, însă cu anumite modificări față de prototip (fără faruri retractabile, iar versiunea Extra Lusso avea o grilă nouă, mai modernă, și geamuri laterale mai mari). Producția a continuat până în 1950, cu un lifting în 1948.

Șasiul tubular cu secțiune rotundă a fost o inovație majoră, care s-a bucurat de un succes imediat, odată cu introducerea în producție. Motorul de 1.488 cmc dezvolta 65 CP, avea șase cilindri în linie, un arbore cu came în cap și un singur carburator Weber. Viteza maximă declarată de constructor: 141 km/h.

Gran Turismo avea să devină mai apoi un mod de viață, definit de acest tip de automobil de înaltă performanță, capabil de călătorii confortabile pe distanțe lungi. În ciuda numărului relativ limitat de unități asamblate, doar 61 în cei patru ani de producție, A6 1500 a reprezentat un moment de cotitură în istoria mărcii, care avea să se impună ca producător de automobile de înaltă calitate, cu ADN sportiv. Chiar și în prezent, Gran Turismo este un model reprezentativ în gama Maserati.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!