Al 20-lea BMW Art Car, creat de Julie Mehretu, a fost dezvăluit la Centrul Pompidou
23.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

Cea de-a 20-a creație BMW Art Car a fost prezentată în premieră zilele trecute, la Centrul Pompidou din Paris. Proiectat de renumita artistă contemporană Julie Mehretu, din New York, proiectul transformă maşina de curse BMW M Hybrid V8 într-o operă de artă performativă, continuând o tradiţie îndelungată a BMW Art Cars şi a apariţiilor în competiţii. La doar câteva săptămâni de la premiera sa mondială în capitala Franţei, cea mai nouă ediţie a colecţiei BMW Art Car va concura în cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Colaborarea dintre BMW şi Julie Mehretu include, de asemenea, un angajament comun faţă de o serie de ateliere media panafricane translocale pentru regizori, care vor face tururi în diferite oraşe africane în 2025 şi 2026 şi vor culmina cu o expoziţie majoră la Muzeul Zeitz de Artă Contemporană Africană din Cape Town.

Spaţiul, mişcarea şi energia au fost întotdeauna motive centrale în opera lui Julie Mehretu. Pentru designul celei de-a 20-a BMW Art Car, ea a transformat pentru prima dată o imagine bidimensională într-o reprezentare tridimensională, cu care a reuşit să aducă dinamism în formă. Julie Mehretu a folosit vocabularul de culoare şi formă al picturii sale monumentale „Everywhen” (2021 – 2023) ca punct de plecare pentru designul ei. Lucrarea este expusă în prezent la marea retrospectivă a artistului la Palazzo Grassi din Veneţia şi ulterior va deveni parte a colecţiei permanente a Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York, căruia i-a fost dăruită.

Forma sa vizuală abstractă rezultă din fotografii modificate digital, care sunt suprapuse în mai multe straturi de grile de puncte, voaluri de culoare neon şi marcajele negre caracteristice operei lui Mehretu. „În studioul unde aveam modelul BMW M Hybrid V8, stăteam în faţa tabloului şi m-am gândit: Ce s-ar întâmpla dacă această maşină ar părea că trece prin acel tablou şi că e influenţată de el”, declară Julie Mehretu. „Ideea a fost de a face un remix, o combinaţie a tabloului. Am tot văzut pictura aceea picurând în maşină. Până şi grila maşinii a absorbit tabloul.”

Fuziunea imaginii cu maşina a fost realizată cu ajutorul 3D mapping, cu care motivul a fost transferat pe contururile prototipului. Folia elaborată permite ca BMW M Hybrid V8 să concureze în cursa de 24 h Le Mans. Piloţii BMW Motorsport Sheldon van der Linde (Africa de Sud), Robin Frijns (Olanda) şi René Rast (Germania) vor urca la comenzile celei de-a 20-a BMW Art Car cu numărul de concurs 20, pe Circuit de la Sarthe la startul programat la 15 iunie.

Înainte de ziua cursei, BMW Art Car a lui Julie Mehretu va apărea la Concorso d’Eleganza de la Villa d’Este, pe malul Lacului Como, în drum spre Le Mans. În cadrul expoziţiei pentru maşini istorice organizată de BMW Group şi Grand Hotel Villa d’Este, Julie Mehretu însăşi va prezenta cea de-a 20-a ediţie a colecţiei BMW Art Car. Aceasta va fi prezentată pe domeniul Villa Erba împreună cu modelele BMW Art Ca create de Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) şi Jeff Koons (2010), care şi-au făcut debutul în cursă la Le Mans. Julie Mehretu va discuta despre crearea celei de-a 20-a BMW Art Car într-un dialog artistic cu Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design, ce va avea loc duminică, 26 mai 2024.

Julie Mehretu este o pictoriţă americană de renume mondial. S-a născut în Addis Abeba, capitala Etiopiei, în 1970. Împreună cu familia ei s-a mutat în SUA la vârsta de şapte ani. Ea trăieşte şi lucrează în New York şi Berlin. Practica lui Mehretu în pictură, desen şi imprimare implică privitorul într-o articulare vizuală dinamică a experienţei contemporane, o reprezentare a comportamentului social şi a psihogeografiei spaţiului prin explorarea palimpsestelor istoriei, de la timpul geologic până la o fenomenologie modernă a socialului.

Mehretu a absolvit Colegiul Kalamazoo din Michigan, a petrecut un an în străinătate la Universitatea Cheikh Anta Diop din Dakar (Senegal) şi a absolvit masterul în artă plastică la Şcoala de Design Rhode Island, în 1997. Este membru al Academiei Americane de Arte şi Litere, Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe şi Academiei Naţionale de Design. Reprezentantul ei global este Galeria Marian Goodman. De asemenea, expune cu White Cube (Londra) şi Carlier Gebauer (Berlin).

Julie Mehretu a fost selectată în unanimitate în 2018 de un juriu format din reprezentanţi de rang înalt ai lumii artei internaţionale pentru a proiecta cea de-a 20-a BMW Art Car. Juriul include curatori renumiţi şi directori de muzee din diverse ţări, inclusiv Koyo Kouoh (director executiv şi curator-şef al Zeitz MOCAA din Cape Town); Hans-Ulrich Obrist (director artistic al Galeriilor Serpentine din Londra) şi Cecilia Alemani (director al Donald R. Mullen, Jr. şi curator-şef al High Line Art din New York.

Pânza pentru cea de-a 20-a BMW Art Car este BMW M Hybrid V8. Noua maşină de curse de la BMW M GmbH are un sistem de propulsie electric hibrid cu aproximativ 640 CP, propulsat de un motor V8 de 4,0 litri susţinut de un motor electric (viteză maximă: până la 345 km/h, în funcţie de modelul circului). În timpul curselor oficiale din Campionatul Mondial FIA de Anduranţă din acest an, BMW M Hybrid V8 va participa la competiţii de mare calibru la categoria Hypercars. Maşina va concura şi la cursa de 24 de ore de la Le Mans – primul prototip BMW M Motorsport care face acest lucru de la BMW V12 LMR, care a câştigat cursa clasică în 1999.

Artişti renumiţi din întreaga lume au participat la programul BMW Art Car din 1975. Iniţiativa a venit de la Hervé Poulain – pilot francez de curse şi iubitor de artă -, care, împreună cu directorul BMW Motorsport de atunci, Jochen Neerpasch, i-a cerut prietenului său, artistul Alexander Calder, să picteze o maşină. Rezultatul a fost un BMW 3.0 CSL, care a concurat în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1975 şi a devenit favoritul publicului.

Aceasta a fost naşterea colecţiei BMW Art Car. În anii care au urmat, artişti renumiţi precum Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Ólafur Elíasson şi Jeff Koons au îmbogăţit colecţia cu alte BMW Art Cars, fiecare cu propriul său stil individual. Cel mai recent, artistul multimedia chinez Cao Fei şi artistul conceptual american John Baldessari au prezentat fiecare o BMW Art Car bazată pe BMW M6 GT3, respectiv pe versiunea GTLM în 2016 şi 2017. BMW Art Cars nu sunt expuse doar acasă, la Muzeul BMW din München, dar sunt şi în turneu în întreaga lume, ca parte a expoziţiilor internaţionale.

Sursa: comunicat de presă BMW Group România


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!