Citroën sărbătorește 90 de ani de la lansarea legendarului model Traction Avant
09.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

Citroën sărbătorește cea de-a 90-a aniversare a modelului Traction Avant, care a fost prezentat la Paris pe 18 aprilie 1934. Lansat sub denumirea comercială „7“, cu referire la cota sa de impozitare, a fost imediat poreclit Traction Avant, o inovație care tocmai fusese introdusă și pe care a pus-o în valoare.

Conceput pentru a lăsa o impresie de durată, acesta a fost menit să relanseze Citroën și să evidențieze spiritul inovator al unui producător care a fost primul importator de automobile produse în masă în Europa în 1919 și care a inventat, printre altele, autoșenilata în 1921, caroseria realizată integral din oțel în 1924 și a montat motorul pe tampoane în 1932.

Traction Avant a fost unic prin faptul că a reunit într-un singur model cele mai moderne soluții tehnice ale vremii, cum ar fi tracțiunea față, o structură monococă, frâne hidraulice și suspensie independentă pe toate cele patru roți. La vremea respectivă, era considerat a fi mașina cu cea mai bună ținută de drum, cea mai sigură și cea mai confortabilă.

De-a lungul carierei sale, a beneficiat de dezvoltări tehnologice și a fost supranumită mașina cu 100 de brevete. Stilul său aerodinamic deosebit, inspirat de Streamline, a făcut rapid din ea un model emblematic Citroën care va rezista timpului și va evoca imaginea luptătorilor din rezistență și a gangsterilor, care a fost perpetuată în numeroase filme.

Au fost vândute 760.000 de exemplare ale modelului Traction Avant, iar producția s-a încheiat pe 1 ianuarie 2008. Este în continuare o emblemă a mărcii, întruchipând promisiunea de design și confort pentru mobilitatea cât mai multor persoane.

Un adevărat simbol francez, Traction este unul dintre puținele automobile considerate de mulți ca fiind un adevărat monument istoric. De la lansarea sa pe 18 aprilie 1934, acesta a făcut parte din viața franceză. Mașina domnului Everyman devine pe rând mașina jefuitorilor de bănci cu banda Traction, mașina militarilor din 1939 până în 1945, mașina Rezistenței care eliberează Franța și mașina țării în reconstrucție. Cu politicienii, devine și mașina oficială a statului. Traction este preferata generalului de Gaulle! Adevărat simbol al puterii, este la ea acasă peste tot, fie în curtea Palatului Élysée, fie în toate ministerele, fie în toate prefecturile.

În martie 1968, la doar zece ani de la încheierea producției, a fost creat primul club de colecționari dedicat în întregime acestui model. Denumit La Traction Universelle, acesta este astăzi cel mai mare club Traction din lume, cu peste 1.600 de membri răspândiți în 17 secțiuni regionale din Franța, dar și pe toate continentele.

De la cea de-a cincizecea aniversare a Traction organizată în 1984 în Place de la Concorde și la Le Bourget, La Traction Universelle sărbătorește toate aniversările importante ale acestui Citroën emblematic. Anul acesta, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări, clubul francez îi va primi pe pasionații de Tracțiune între 9 și 11 mai în Auvergne, pe circuitul Charade de lângă Clermont-Ferrand, unde sunt deja înscrise peste o mie de echipaje.

Sursa: comunicat de presă Citroën / Trust Motors


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!