Mercedes-Benz 300 SL (1952). Primul SL
21.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

300 SL este modelul cu care Mercedes-Benz s-a relansat în motorsport după cel de-al Doilea Război Mondial. Prima generație a fost Mercedes 300 SL, dezvăluit în martie 1952. De atunci s-a format o frumoasă tradiție, producția faimoaselor modele SL fiind neîntreruptă de-a lungul deceniilor.

În prezent, Mercedes SL este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate modele sport la nivel mondial. Cele două litere din nume vin de la „super” (S) și „ușor” (L). Puterea motorului cu 6 cilindri în linie, de 2.996 cmc, a urcat de la 115 la 170 CP la 5.200 rpm, oferind performanțe de top la acea vreme, precum viteza maximă de 240 km/h.

Mecanica primului SL trădează constrângerile bugetare impuse echipei de dezvoltare. Ansamblul motor-cutie de viteze a provenit de la limuzina 300 S, de la care SL a preluat şi puntea spate, direcția și frânele, cu mici modificări. A fost produs în doar zece exemplare, iar rezultatele au fost impresionante: trei victorii la Berna, două la Le Mans și la Carrera Panamericana în Mexic, patru la Nürburgring.

Mașina a fost dezvoltată pe un șasiu tubular solid, o soluție foarte avansată la acea vreme. Însă armăturile acestei structuri împiedicau instalarea ușilor tradiționale, astfel că pentru a se instala la bord, pilotul trebuia să deschidă geamul și să se strecoare prin deschiderea îngustă. Problemele de securitate au impus găsirea unei alte soluții, iar aceasta a fost mărirea portierei prin decuparea unei porțiuni din plafon, unde au fost amplasate balamalele. Așa a luat naștere celebra ușă fluture.

Cel mai vechi SL existent în lume este șasiul cu numărul 2 al modelului Mercedes-Benz 300 SL (W 194), din 1952, care poartă seria de identificare 194 010 00002/52. De regulă rar văzut în public, acesta a fost folosit, printre altele, ca mașină de antrenament la Mille Miglia.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!