Mercedes Simplex (1901 / 2019). Primul automobil de lux
14.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

Creat de Daimler in 1901, Simplex a contribuit decisiv la impunerea automobilului dotat cu motor termic. În același timp, este modelul cu care Mercedes a deschis frumoasa poveste a automobilelor de lux, un segment cu care constructorul german s-a identificat mereu.

Mercedes Simplex 40 HP a fost succesorul lui Mercedes 35 HP. Numele i se trage de la ideea de confort prin simplitate. O altă variantă care explică − la fel de bine − alegerea numelui face trimitere la ușurința cu care se putea conduce acest automobil, conform standardelor din 1901, anul apariției sale. Primul exemplar i-a fost livrat celebrului Emil Jellinek, pe 22 martie 1902.

În 2019, Mercedes-Benz a prezentat Vision Mercedes Simplex, o reinterpretare modernă a legendarului Mercedes Simplex, sub forma unui concept electric. Descrisă ca o „sculptură” modernă, acesta păstrează arhitectura clasică, integrând o serie de elemente high-tech. Planșa de bord este minimalistă, afișând informațiile esențiale, în funcție de situație.

Roțile „transparente”, separate vizual de caroserie, încadrează o structură monobloc care are în partea frontală, în locul calandrului, un display digital. Caroseria este vopsită în două tonuri − alb în partea frontală și negru la spate −, sugerând două epoci, cea de la începuturile automobilului și cea de acum.

Bancheta este îmbrăcată în piele albastră, o trimitere deloc întâmplătoare la Coasta de Azur. Acolo a locuit primul client al modelului Simplex 40 HP, Emil Jellinek, și tot acolo a fost prezentat Vision Simplex, la centrul de design Mercedes de la Sophia-Antipolis.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!