Ultimul monopost campion mondial de Formula 1, din timpul vieții lui Enzo Ferrari, a fost vândut la licitație
15.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

Modelul 312 T4 este una dintre cele mai importante mașini de Formula 1 din istoria Scuderiei Ferrari. Recent, monopostul a fost vândut la licitație, de renumita casă RM Sotheby’s.

Proiectată de Mauro Forghieri, mașina este propulsată de un motor în 12 cilindri de 3,0 litri. A fost pilotată exclusiv de Jody Scheckter, pe parcursul a 9 curse, în 1979. Cea mai recentă evoluție a fost una demonstrativă, cu ocazia Grand Prix-ului de la Monza, din 2019.

Desigur, nu în fiecare zi ai ocazia să găsești o mașină Ferrari campioană mondială scoasă la vânzare. Însă valoarea acesteia este cu atât mai mare cu cât este vorba de ultimul monopost care a câștigat Campionatul Mondial al Piloților în timpul vieții lui Enzo Ferrari.

Excepționala mașină a fost adjudecată pentru 6,5 milioane de euro și, având în vedere starea și importanța istorică, nu există nicio îndoială că a avut numeroase oferte în timpul licitației.

312 T4 este una dintre cele mai importante creații Ferrari, fiind prima mașină a Scuderiei cu efect de sol, soluția aerodinamică ce a dominat pe atunci F1. Echipa de la Maranello a beneficiat din plin de puterea sa și de fiabilitatea motorului tip 015 312. În fața acestor atuuri, rivalii de laWilliams, Lotus și Ligier nu au avut nicio șansă.

Pilotul sud-african Jody Scheckter a avut o carieră de vis la Ferrari, devenind campion mondial în chiar primul său an sub culorile echipei italiene. Ferrari a câștigat apoi al șaselea titlu suprem la constructori, aceasta fiind ultima reușită majoră a Scuderiei, până când Michael Schumacher a reluat seria succeselor, câteva decenii mai târziu.

Cariera lui Scheckter la Ferrari a continuat în 1980 cu mediocru 312 T5, înainte de a decide să se retragă. Această mașină istorică, ce nu a fost pilotată niciodată de altcineva decât Jody Scheckter, nu a mai rulat din 1979, însă și-a păstrat piesele originale, inclusiv centurile de siguranță Arexons, toate fiind autentificate de fabrică.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!