Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé (1955). Cel mai scump automobil din lume
11.06.2024
        
Distribuie acest articol!   

Un exemplar rarisim Mercedes-Benz a devenit cel mai scump automobil din lume, în mai 2022, după ce a fost cumpărat cu suma record de 142 de milioane de dolari. Este unul din cele două exemplare ale modelului Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, produs în 1955.

Mașina a fost vândută în cadrul unei licitații cu circuit închis organizată la muzeul Mercedes-Benz de la Stuttgart, fără ca numele cumpărătorului să fie făcut public. Suma obținută din această vânzare va fi folosită la crearea unui fond pentru finanțarea proiectelor educaționale.

De numele inginerului Rudolf Uhlenhaut este legat programul de motorsport de la Mercedes din acea perioadă. El este considerat, de asemenea, părintele modelelor Mercedes-Benz 300 SL și 300 SLR. Motorul dezvolta 302 CP, ceea ce permitea atingerea unei viteze maxime de 300 km/h – suficient pentru ca Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé să fie cea mai rapidă mașină din lume, la vremea sa.

Au fost asamblate doar două exemplare, iar scopul a fost clar, de a domina lumea sportului cu motor. Însă Mercedes s-a retras brusc din toate competițiile, la sfârșitul anului 1955, drept urmare acest model nu a mai concurat niciodată.

Prețul foarte mare se explică prin faptul că se întâmplă extrem de rar ca un model de curse atât de vechi și de puternic să fie scos la licitație, cele mai multe fiind bine păstrate în muzee sau în colecții private. Cumpărătorul a acceptat ca exemplarul să rămână accesibil publicului, la diferite ocazii speciale. Celălalt exemplar 300 SLR Uhlenhaut Coupé a rămas în proprietatea companiei, fiind expus în continuare la Muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!