Climatizarea inteligentă a automobilului poate duce la scăderea consumului de combustibil
15.08.2024
        
Distribuie acest articol!   

Temperaturile ridicate din timpul verii fac ca aerul condiționat să fie esențial pentru deplasările cu automobilul. Cum confortul termic crește consumul de combustibil, câteva sfaturi pentru o metodă de climatizare inteligentă nu pot fi decât binevenite.

Simpla aerisire a interiorului, înainte de a porni aerul condiționat, reduce temperatura din interior și implicit consumul de combustibil.

Atunci când automobilul a fost parcat în lumina directă a soarelui, aerul din interior poate atinge temperaturi foarte ridicate. Primul lucru de făcut în acest caz este să coborâți geamurile, pentru a permite aerului cald să iasă.

Răcirea habitaclului se poate face astfel foarte rapid și deosebit de eficient, în doar câteva minute. Pur și simplu se ventilează interiorul mașinii, înainte de a porni sistemul de aer condiționat.

Această acțiune simplă poate scădea temperaturile interioare cu până la opt grade, reducând în același timp consumul de combustibil cu 20%.

O altă metodă eficientă de a menține mașina mai răcoroasă fără a suprasolicita aerul condiționat este utilizarea parasolarelor și a geamurilor fumurii. Acestea reflectă o mare parte a razelor solare, prevenind astfel supraîncălzirea habitaclului, chiar și atunci când vehiculul nu este parcat la umbră.

Geamurile colorate reduc cantitatea de lumină și căldură care intră în mașină. Menținând o temperatură mai scăzută în interior, acestea reduc sarcina aerului condiționat și permit un consum mai mic.

De asemenea, este esențială întreținerea regulată a sistemului de aer condiționat, pentru a rămâne eficient. Filtrul de aer trebuie păstrat cât mai curat și va fi înlocuit dacă este necesar, deoarece dacă este înfundat forțează funcționarea ventilației.

După cum se vede, o climatizare eficientă nu solicită un efort deosebit din partea șoferilor și va avea, cu siguranță, un impact direct asupra consumului de carburant.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!