R17 electric, concept desenat de Ora Ïto. Un tribut adus coupe-ului Renault 17, din anii 1970
09.09.2024
        
Distribuie acest articol!   

Renault a dezvăluit R17 electric, rezultatul celei mai recente colaborări cu un designer de top, pentru o reinterpretare modernă. Este vorba de un omagiu adus legendarului coupe sport de la începutul anilor 1970.

R17 electric restomod Ora Ïto este un concept funcțional, dar care nu anticipează un model de serie. Face parte dintr-un program mai amplu inițiat de Renault, prin care constructorul colaborează cu diverși designeri, pentru a readuce în actualitate diverse modele din istoria brandului.

Anul 2024 marchează fără îndoială revenirea modelelor clasice la Renault. După mult așteptatul R5 E-Tech, un vehicul electric de oraș, moștenitor direct al legendarului Renault 5, care va ajunge în showroom-uri în decembrie, va urma noul R4 E-Tech. Acesta, la rândul său 100% electric, reprezintă o reinterpretare modernă a îndrăgitului Renault 4 și va fi lansat la sfârșitul anului.

Spre deosebire de R5 și R4 care vor fi modele de serie, noul R17 electric este un un unicat, dezvoltat în colaborare cu designerul francez Ora Ïto.

Din 2021, constructorul francez și-a unit forțele cu designerii contemporani pentru a readuce cumva la viață moștenirea mărcii, prin reinterpretări moderne, care își propun să fie inovatoare. Ne amintim, de exemplu, de conceptul Suite n°4, realizat în 2021 de designerul Mathieu Lehanneur, pentru a sărbători împlinirea a 60 de ani de la Renault 4. Sau, în 2022, a fost prototipul 5 Diamant, un show car electric creat de designerul Pierre Gonalons, la 50 de ani de la Renault 5.

Coupé-ul sport R17, lansat în 1971, a servit ca inspirație pentru Ora Ïto. Scopul a fost de a oferi o „reinterpretare sculpturală”, conform Renault, pentru acest model din care s-au produs în peste 92.000 de unități, între 1971 și 1979.

„Revizuirea unui vehicul emblematic precum Renault 17 și exprimarea propriei viziuni, transformându-l într-o sculptură care îmi reflectă stilul, a fost o provocare fascinantă, împărtășită cu Renault.”

Ora Ïto, designer francez

Conceptul de bază pentru acest model a fost structura monococă. Evident, noul show car păstrează această idee și stilul original de la habitaclu, uși, suprafețe vitrate sau etanșări.

Astfel, din exterior, se distinge cu ușurință stilul de epocă a lui Renault 17. Asemănarea este de-a dreptul izbitoare atunci când R17 eelectric este privit din profil – capota este lungă, iar partea din spate este foarte joasă.

R17 electric este cu 17 cm mai lat față de modelul original, ceea ce îi conferă o manevrabilitate mai bună. În plus, aripile ușor evazate îi dau un look mai spectaculos.

La aspectul „neo” al acestui concept contribuie foarte mult grupurile optice reproiectate. Semnătura luminoasă din față este acum cu patru forme dreptunghiulare, cu colțurile rotunjite. Spatele simplifică lucrurile, cu o bandă luminoasă dintr-o singură bucată, care traversează toată lățimea mașinii.

Ora Ïto spune că a respectat cele mai distinctive elemente ale lui Renault 17 și a adus fluiditate și eleganță, dar fără a distorsiona personalitatea originalului. Se păstrează istoria lui Renault 17 și linia lui de coupe sport.

La bord, „miroase” a anii 1970, datorită codurilor estetice specifice acelui deceniu, începând cu scaunele originale „petală”. Acestea au țesături noi, inspirate din lumea mobilierului. Interiorul vintage contrastează cu ecranul central amplasat sub bord și cele patru mici ecrane cu forme geometrice, situate în spatele volanului.

Latura modernă a acestei reinterpretări nu se oprește aici. După cum sugerează și numele, R17 electric folosește un motor cu emisii zero de 270 CP amplasat în spate. Așadar, suntem foarte departe de motorul original, termic în 4 cilindri.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!