Tesla Model 3 la mâna a doua este tot mai accesibilă
20.10.2024
        
Distribuie acest articol!   

În Statele Unite, piața mașinilor electrice second hand înregistrează o scădere rapidă a prețurilor. Este o oportunitate ideală pentru potențialii cumpărători cu buget limitat și preocupați de protecția mediului.

Un studiu arată că automobilele electrice se depreciază mai repede decât cele pe benzină sau hibride. Această tendință, începută de reducerile de prețuri de la Tesla, a făcut ca modele precum Tesla Model 3 sau Nissan Leaf să devină acum mai accesibile.

Deși cererea de vehicule electrice este deocamdată fluctuantă, prețul acestora își păstrează trendul de scădere, promovând vânzările. În timp ce vehiculele electrice folosite reprezintă o oportunitate excelentă, pentru cumpărătorii acestora este esențial să se asigure că îndeplinesc nevoile specifice în materie de încărcare și autonomie.

În ultimul an, piața mașinilor electrice a trecut printr-o transformare care, deși neașteptată, este plină de promisiuni pentru cumpărători. În SUA, vehiculele electrice uzate se depreciază mult mai repede decât cele pe benzină și hibride.

Tendință a fost declanșată de reducerile dramatice ale prețurilor inițiale de la Tesla, de anul trecut. Pentru consumatori, această scădere are un aspect important: face posibilă achiziționarea unei mașini electrice uzate moderne la un preț mult mai bun decât o mașină uzată pe benzină sau hibridă. Așadar, un dublu beneficiu, atât pentru portofel, cât și pentru mediu.

Potrivit unui studiu recent al companiei de cercetare auto iSeeCars, prețurile mașinilor electrice uzate precum Tesla Model 3, Nissan Leaf, Hyundai Kona Electric și Kia Niro EV au scăzut de șase ori mai repede decât cele ale vehiculelor pe benzină. Concret, vehiculele electrice uzate și-au pierdut 24,7% din valoare din septembrie 2023, față de doar 6% pentru hibride și 4,4% pentru mașinile pe benzină.

Această scădere masivă a prețurilor a deschis ușa unui nou val de cumpărători, care acum pot lua în considerare achiziționarea unui vehicul electric pentru un buget mult mai accesibil. De exemplu, prețul mediu al unui Tesla Model 3 second hand este în prezent de aproximativ 26.000 dolari, cu 8.500 dolari mai puțin decât în urmă cu un an. Kia Niro EV costă în jur de 22.000 de dolari, o reducere de 6.000 de dolari într-un an. În ceea ce privește modestul Nissan Leaf, acesta este acum disponibil pentru 16.000 de dolari, o scădere de aproximativ 4.000 de dolari.

Aceste cifre arată cât de atractivă a devenit piața vehiculelor electrice uzate pentru cumpărătorii care caută o alternativă mai ecologică la un preț competitiv.

Cum să explică această tendință? Karl Brauer, analist la iSeeCars, spune că scăderile de preț observate la vehiculele electrice se datorează parțial alinierii cererii și ofertei. Dacă mașinile electrice uzate au rămas pe piață în medie 55,3 zile în septembrie 2023, această cifră a scăzut la 38,6 zile în prezent. Cu alte cuvinte, vehiculele electrice găsesc acum cumpărători aproape la fel de repede ca vehiculele pe benzină sau hibride.

Cu toate acestea, este important de reținut că scăderile de preț nu mai sunt la fel de dramatice ca în 2023. Mașinile electrice uzate și-au văzut prețurile scăzând cu 30-40% până la sfârșitul anului trecut, înainte de a se stabiliza în jurul valorii de 25%. În prezent, costul mediu al unui vehicul electric uzat este de aproximativ 27.000 de dolari și este de așteptat să fie în jur de 25.000 de dolari în viitorul apropiat.

Deși piața de vehicule electrice uzate este în plină expansiune, aceste modele nu sunt pentru toată lumea. Cumpărarea unei mașini electrice necesită luarea în considerare a mai multor factori, precum accesul la stațiile de încărcare și autonomia vehiculului.

Dacă locuiți într-o zonă rurală cu infrastructură de încărcare redusă, achiziționarea unui vehicul electric ar putea fi mai degrabă restrictivă decât benefică. În plus, vehiculele electrice uzate pot avea baterii învechite, ceea ce le-ar putea limita autonomia.

Oricum, pentru cei al căror stil de viață se aliniază cu avantajele și limitările vehiculelor electrice, nu a existat un moment mai bun pentru a cumpăra un model dincolo de Atlantic, arată studiul. Vehiculele electrice, precum Tesla Model 3, care beneficiază de actualizări regulate de software, sunt o alegere excelentă. Chiar și versiunile mai vechi rămân relevante datorită performanței înalte și rețelei Supercharger foarte dezvoltate.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!