Volkswagen W12 Syncro. Un concept mult prea pretențios pentru un brand popular
23.10.2024
        
Distribuie acest articol!   

În 1997, Volkswagen a făcut furori la Salonul Auto de la Tokyo, când și-a dezvăluit primul concept de mașină sport. Un concept care, din păcate, a căzut pradă uitării destul de repede.

Mașina s-a bucurat de elogii, dar faptul că avea logo Volkswagen nu a ajutat-o deloc. Și a fost suficient pentru ca proiectul să fie abandonat relativ repede. Nu înainte de a prezenta un roadster, la Salonul de la Geneva din 1998, și apoi, tot la Salonul de la Geneva, dar în 2002, un coupe expus în comun cu ItalDesign.

Prima versiune, vopsită în galben, a fost numită W12 Syncro. Motorizarea este asigurată de un W12 de 5,6 litri construit prin alăturarea a două agregate V6, pentru o putere de 414 CP, exploatată de tracțiunea integrală Syncro.

Se pare că geneza acestui concept i se datorează lui Ferdinand Piech, pe atunci CEO al Volkswagen Group, care a încredințat designul talentatului Giorgetto Giugiaro și echipei sale Italdesign. Scopul: să creeze o mașină sport Volkswagen care să poată găzdui un motor cu 12 cilindri în configurație W.

Conceptul W12 și-a dovedit capacitățile pe pistă, lăsând o impresie deosebită înainte de a se retrage la fel de brusc cum a și apărut.

Pentru a reduce greutatea, caroseria monococă a fost construită din kevlar, acoperit cu fibră de sticlă. Caroseria avea profilul cu pavilion bombat, iar ușile erau rabatabile în sus, ca la un adevărat supercar. Roțile din aliaj ușor aveau dimensiuni monstruoase pentru acei ani, cu diametrul de 19 inchi și anvelope 255/40 pe față, respectiv 285/35 pe spate.

Și totuși, remarcabilul W12 și-a lăsat propria moștenire în cadrul Grupului Volkswagen. ADN-ul său s-a regăsit la numeroase alte mărci aflate sub umbrela grupului, precum Bentley, Audi și Bugatti, demonstrându-și astfel influența de durată în lumea propulsoarelor termice de top.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!