
Mașinile electrice ocupă un loc tot mai important pe piața auto. Cu toate acestea, sunt încă mulți șoferi care ezită încă să facă tranziția, temându-se că autonomia acestora este insuficientă pentru deplasările zilnice. O temere care devine din ce în ce mai puțin justificată.
Progresul se datorează eforturilor de cercetare și dezvoltare depuse de constructori, cât și numeroaselor inovații tehnologice din domeniu. În plus, rețeaua de stații de încărcare este în continuă expansiune, ceea ce face ca teama de a rămâne fără energie să devină din ce în ce mai puțin relevantă.
Pe de altă parte, vânzările modelelor electrice nu cresc atât de repede pe cât se așteptau constructorii. Prin urmare, sunt căutate soluții care să îi liniștească pe șoferi în privința autonomiei. Astfel, la mare căutare sunt acum hibrizii plug-in. Dar nu numai! Mai nou se dezvoltă și o altă tehnologie, cea cu range extender.
Noul tip de automobile, EREV (Extended Range Electric Vehicle / vehicul electric cu autonomie extinsă), utilizează un motor electric pentru propulsie, dar și un mic motor termic. Acesta din urmă este folosit doar pentru a reîncărca bateria, atunci când este descărcată.
Noul tip de motorizare se bucură de o popularitate tot mai mare în China. Atât de mare încât până și Volkswagen pariază fără rezerve pe EREV.
Totuși, nu toți constructorii împărtășesc această viziune. Un exemplu notabil este CEO-ul Great Wall Motors, Mu Feng. Întrebat de jurnaliștii ce părere are despre noua tehnologie, el nu s-a sfiit să își exprime opinia în termeni categorici. O declarație cât se poate de directă, care reflectă clar poziția companiei în această privință: „Great Wall Motors ar alege să moară decât să producă vehicule cu autonomie extinsă”.
Nu este prima dată când Mu Feng critică această tehnologie. Din motive întemeiate, el crede că vehiculele cu autonomie extinsă au mai multe defecte. În primul rând, rămân dependente de petrol, ceea ce este contraproductiv. Chiar dacă motorul termic nu propulsează mașina, tot consumă combustibil, deci acest tip de vehicul rămâne departe de obiectivele ecologice, care devin din ce în ce mai stricte.
În plus, bateria acestor mașini este mai mică decât cea a modelelor 100% electrice. Autonomia este astfel redusă, iar motorul termic trebuie să intervină deseori, ceea ce limitează utilizarea integral electrică. Prin urmare, utilitatea acestui motor rămâne neconvingătoare pentru Great Wall Motors (și nu numai)!
O altă critică vizează performanța. Un EREV ar fi mai puțin eficient decât un hibrid convențional și mai puțin puternic decât automobilele 100% electrice. De fapt, un model cu autonomie extinsă arde mai multă benzină decât un hibrid.
Toate aceste motive determină constructorul să respingă complet această soluție și să se concentreze pe modele hibride și complet electrice. La fel ca alți constructori, Great Wall Motors nu vrea să „își compromită viitorul” bazându-se pe o tehnologie pe care o consideră nepotrivită.