Sfârșit de carieră pentru Renault Zoe
12.08.2023
        
Distribuie acest articol!   

Zoe, mica citadină 100% electrică de la Renault, se apropie de finalul carierei. Rolul său va fi preluat de un nou mini, o reinterpretare modernă, cu zero emisii, a unui model legendar al francezilor, Renault 5.

Lansat în 2012, la doi ani după Nissan Leaf, Renault Zoe a concretizat eforturile Alianței Renault-Nissan în domeniul automobilelor electrice cât mai accesibile.

Prin lansarea acesui model, Renault făcea câțiva pași importanți înaintea concurenței, pe tărâmul mobilității pur electrice. Nu trebuie uitat că, la acea vreme, majoritatea constructorilor nu ofereau niciun model electric, iar Tesla abia lansase Model S.

La momentul apariției, micul model urban francez era o prezență singulară în segmentul de piață al citadinelor. Și, în ciuda prețului său cu mult peste cel al ”omologului” termic, Clio, și-a găsit publicul său.

Cu toate că a avut un ritm de producție mult mai mic decât cel al altor modele din aceeași categorie, a reușit să supraviețuiască. Din păcate, Alianța Renault – Nissan – Mitsubishi nu a beneficiat cu adevărat de această apariție timpurie pe piață, investițiile foarte mari în mașini electrice având loc abia la sfârșitul ultimului deceniu.

După ce a primit un facelift major în 2019, actuala generație Zoe mai are doar câteva luni de carieră. Ieșirea oficială de pe piață este programată la finele lunii martie, anul viitor, când va fi înlocuită de o nouă generație de modele.

Locul său va fi luat de noul Renault 5 electric, a cărui prezentare oficială va avea loc la începutul anului viitor. Apoi, Renault 5 electric va fi secondat de o reinterpretare modernă a lui Renault 4 (4L), de asemenea echipată cu un propulsor electric.

Epoca lui Zoe, unul dintre pionierii automobilelor electrice de oraș de pe piața europeană, este, așadar, pe cale să se încheie. Oricum, vânzările au scăzut considerabil, în paralel cu apariția tot mai multor modele 100% electrice.

Distribuie acest articol!