
Formula 1, cel mai prestigios campionat mondial din lumea sporturilor cu motor, este prin definiție o disciplină extrem de costisitoare. Chiar și cea mai neînsemnată componentă a unui monopost ajunge la costuri de-a dreptul astronomice. Vom argumenta această afirmație exemplificând cu câteva detalii cât se poate de elocvente.
Implicarea în F1 presupune costuri colosale, uneori greu de imaginat. De exemplu, dispozitivul Halo, acel arc de securitate din cockpit, impus din 2018, costă 17.000 de dolari. Altfel spus, este mai scump decât prețul de plecare al unui SUV Dacia Duster, unul dintre cele mai accesibile SUV-uri de pe piață.
Un monopost de Formula 1 este un concentrat de inginerie de ultimă oră, tehnologie ultra-avansată și materiale de înaltă tehnologie. Prin urmare, prețul mediu al unei astfel de mașini se situează în jurul cifrei de 21 de milioane de dolari.
Dacă vreți să știți care este cea mai scumpă componentă, răspunsul este simplu: motorul, evident. Propulsorul V6-ul turbo hibrid, dezvoltat de foarte puțini producători, poate ajunge la 18 milioane de dolari.
Șasiul realizat din fibră de carbon este elementul central al mașinii și reprezintă o investiție de circa 700.000 de dolari. Sistemul de frânare, cu elemente carbon-ceramice, costă și el în jur de 78.000 de dolari.

Cele mai vizibile elemente aerodinamice, aripile din față și din spate, costă și ele o mică avere. Vorbim de peste 141.000 de dolari pentru o aripă din față și până la 150.000 de dolari pentru o aripă spate.
Anvelopele, cele mai uzuale consumabile, deoarece sunt înlocuite de mai multe ori pe parcursul unui weekend, nu fac excepție. Un singur set de patru bucăți costă 30.000 de dolari. Și să nu uităm că au compoziții specifice fiecărei curse!
Aceste costuri sunt mari, desigur, dar absolut justificate. De pildă dispozitivul halo, care a fost aprig criticat la începuturile sale, s-a impus rapid ca un element esențial de siguranță în Formula 1. Conceput pentru a proteja capul pilotului în caz de impact, este fabricat din titan și poate să reziste la sarcini de câteva tone.
Diferența dintre o mașină de Formula 1 și una de serie este uriașă, atât ca tehnologie, dar și la preț. În fața avalanșei tehnologice din ultimii ani, FIA a introdus un plafon bugetar în 2021, pentru a limita cheltuielile echipelor. Pentru sezonul 2025, acest plafon a fost stabilit la 140,4 milioane de dolari pentru fiecare echipă. O cifră care la prima vedere pare generoasă, dar care obligă echipele la o serie de alegeri strategice, pentru a se putea încadra în buget.
Fiecare piesă spartă sau înlocuită devine astfel o problemă economică, într-un sport în care cea mai mică îmbunătățire poate crea un avantaj de o zecime de secundă, ceea ce înseamnă enorm pe pistă.
Evident, majoritatea componentelor sunt extrem de scumpe pe o mașină de F1. Sistemul hidraulic costă aproape 170.000 de dolari, iar cutia de viteze trece de 350.000 de dolari. Dar poate cel mai surprinzător preț este la rezervorul de combustibil: 31.000 de dolari. Într-adevăr, este vorba de o componentă foarte elaborată, în primul rând din motive de siguranță.
Pe de altă parte, vechile monoposturi continuă să se vândă la prețuri amețitoare. Un exemplu devenit celebru este mașina Mercedes W196 cu care Juan Manuel Fangio, a câștigat campionatul, în 1954, a fost vândută la licitație pentru 30 de milioane de dolari.

Revenind la costurile actuale, vă propunem un exercițiu de imaginație: estimarea costului unui accident. În 2024, unii piloți de Formula 1 au provocat daune deosebit de mari în urma diferitelor incidente în care au fost implicați pe pistă.
Iată un top al piloților, după estimările celor mai mari daune provocate în urma incidentelor în care au fost implicați:
Sergio Perez (Red Bull Racing): 4.861.000 dolari
Alexander Albon (Williams): 4.664.750 dolari
George Russell (Mercedes): 3.329.000 dolari
Logan Sargeant (Williams): 3.008.000 dolari
Carlos Sainz (Ferrari): 2.876.000 dolari
Franco Colapinto (Williams): 2.791.000 dolari
Yuki Tsunoda (Red Bull): 2.159.000 dolari
Fernando Alonso (Aston Martin): 1.959.000 dolari
Pe de altă parte, merită consemnată, în acest context, performanța lui Pierre Gasly (Alpine), care nu a provocat nicio daună mașinii sale, pe tot parcursul sezonului 2025. O premieră de-a dreptul istorică pentru Formula 1!