Premiera mondiala: Colectia BMW Art Car pe internet
19.07.2011
        
Distribuie acest articol!   

La timp pentru a coincide cu cea de-a 40-a aniversare a implicarii culturale a BMW Group la nivel international, legendara colectie BMW Art Car poate fi admirata acum si pe internet, in premiera, sub forma unui tur virtual. Pe langa vastul material fotografic, a fost realizat cate un film de prezentare pentru fiecare dintre cele 17 "opere de arta pe roti". De asemenea, pot fi vazute inregistrari de arhiva din competitiile unde au participat masinile, declaratii ale artistilor, precum si ale unor personalitati din arta si cultura.

Incepand din 1975, artisti renumiti de pe intreg mapamondul, precum maestrii Pop Art Roy Lichtenstein si Andy Warhol, si-au pus amprenta pe aceasta colectie unica. In 2010, BMW a sarbatorit 35 de ani de la infiintarea seriei Art Car. Cu aceasta ocazie, renumitul artist Jeff Koons a creat cel de-al 17-lea proiect al colectiei. In premiera, 14 modele sunt prezentate pana la 25 septembrie la Muzeul BMW din Munchen. Este cea mai mare expozitie BMW Art Car din istorie, niciodata nu au fost la un loc atat de multe modele.

Ideea initiala a colectiei – un automobil de curse al carui design este conceput de un artist celebru – a fost produsul imaginatiei francezului Herve Poulain, colectionar de arta, dar si pasionat pilot de curse. La initiativa acestuia, artistul american Alexander Calder a decorat un BMW 3.0. CSL la inceputul anilor 70. Era printre ultimele opere realizate vreodata de faimosul creator al „Sculpturilor cinetice”. Primul automobil care a reunit lumea artelor si cea a motorsportului a participat in cursa de 24 de ore de la Le Mans. Primirea entuziasta de care s-a bucurat capodopera mobila a fost punctul de plecare pentru BMW in a crea Colectia Art Car.

In total 17 artisti, proveniti din noua tari si de pe cinci continente, au contribuit la diversitatea si estetica speciala a colectiei, artistii fiind nume precum Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer sau Olafur Eliasson. Colectia suscita interes pretutindeni in lume: la Luvru, in Paris, Muzeul Whitney din New York, Palazzo Grassi din Venetia, Muzeul Powerhouse din Sydney sau Muzeul Guggenheim din New York si Bilbao. In intervalul 2006-2010, Colectia BMW Art Car a efectuat un turneu mondial, modele fiind prezentate, printre altele, la muzee din Malaysia, Singapore, Coreea de Sud, Australia, India, Taiwan, China, Rusia, Africa, SUA si Mexic. Proiectele Art Car – simboluri ale interconexiunii intre arta, design si tehnologie – vor fi expuse si in viitor la muzee de renume de pe mapamond.

Distribuie acest articol!